Realisatie food hub op resterend stuk Europoort

Rotterdam Food Hub

Er komt een food hub op het laatste nog resterende stuk bedrijfsterrein in de Rotterdamse Europoort. Na verschillende mislukte investeringsprojecten richt het Havenbedrijf Rotterdam het terrein nu in voor een cluster van bedrijven in de voedingssector. De realisatie van de food hub past bij het streven van Rotterdam om de positie als grootste West-Europese doorvoerhaven voor producten uit de land- en tuinbouwsector en visserij verder uit te bouwen.

Het Havenbedrijf maakt in een persbericht bekend dat het 60 hectare tellende perceel, gelegen aan het Calandkanaal bij de ingang van de Maasvlakte, speciaal wordt ingericht om bedrijven uit de agrofoodsector optimaal te faciliteren. Zo zal Smoothie-fabrikant Innocent (zie artist impression) zich hier vestigen met een CO2-neutrale fabriek. Agrofood wordt gezien als groeimarkt, mede vanwege de bevolkingstoename en welvaartsgroei. Na de Verenigde Staten is Nederland de grootste landbouwexporteur ter wereld. In 2017 werd voor bijna 92 miljard euro verhandeld. Het heeft er mede toe geleid dat de Rotterdamse haven met 16 miljoen ton overslag per jaar marktleider is in West-Europa.

Groei in agrofood accommoderen

‘We willen de groei van onze klanten in de agrofood graag verder accommoderen’, licht Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics van het Havenbedrijf toe. Volgens hem is de Rotterdam Food Hub daarvoor uitermate geschikt: de grote deepsea-containerterminals op de Maasvlakte liggen op een steenworp afstand en de food hub zelf krijgt de beschikking over meerdere ligplaatsen voor zeeschepen die speciaal zijn ingericht voor gekoelde lading. Ook komen er ligplaatsen voor binnenvaartschepen en worden de warehouses direct aan de kades gesitueerd, waardoor gekoelde en bevroren lading snel opgeslagen, bewerkt of getransporteerd kan worden.

Diverse faciliteiten op het terrein van de food hub kunnen gemeenschappelijk gebruikt worden. Zo kunnen kades en voorzieningen op het gebied van onder andere transport, opslag, toegangscontrole en douane efficiënt worden gedeeld. Hoogsteden: ‘Daarmee vormt de Rotterdam Food Hub een prachtige en zeer welkome aanvulling op de al bestaande agrofood hotspots in de Rotterdamse haven, zoals Cool Port en de grote cold storage warehouses op onder andere de Maasvlakte en in de Eemhaven. Ook de nabijheid van Greenports als Barendrecht, Ridderkerk en het Westland is natuurlijk ideaal.’

Eind 2020 operationeel

Rotterdam Food HubVan de 60 hectare grond is circa 45 hectare beschikbaar voor uitgifte aan bedrijven. Over 35 hectare daarvan lopen al gesprekken met gegadigden. Vanaf juli gaat de schop in de grond voor de ontwikkeling van het terrein. Naar verwachting zullen de eerste bedrijven eind 2020 operationeel zijn. Rotterdam is verreweg de grootste import- en exporthaven in West-Europa op het gebied van agrofood. Citrusvruchten, bananen en druiven worden het meest geïmporteerd, groente, uien en aardappelen het meest geëxporteerd. De meeste export gaat naar China. De import is met name afkomstig uit Zuid-Afrika, Brazilië en Costa Rica.