Quooker voert productiecapaciteit flink op

Quooker, het bedrijf achter de kokendwaterkraan, schroeft met de opening van een nieuw pand in Ridderkerk de productie flink op. De fabriek moet voor een verdrievoudiging van de productie gaan zorgen. Jaarlijks kunnen dan 255.000 kranen gefabriceerd worden, meldt RTLZ.

De productiecapaciteit werd opgehoogd om aan de grote vraag uit het buitenland te voldoen en de expansie richting Azië op te starten. ‘We produceren dit jaar waarschijnlijk 85.000 kranen, maar jaarlijks groeit onze omzet met 25 procent. De laatste drie jaar hebben wij onze omzet verdubbeld’, meldt directeur Niels Peteri.

Instant-soep

De geschiedenis van de kokendwaterkraan startte in 1970 en was aanvankelijk allesbehalve een succes. Vader Henri Peteri stond aan de basis van de Quooker. Als ingenieur bij Unilever zag hij een gat in de markt toen de eerste instant-soep op de markt kwam. Bij instant-soep hoorde volgens hem ook instant kokend water. En híj wilde de kraan daarvoor gaan ontwikkelen.

Peteri vertrok bij Unilever en ging thuis aan het experimenteren. Hij nam zeven hypotheken op zijn huis om de kokendwaterkraan te realiseren. Het leidde weliswaar tot een prototype, maar na acht jaar was dat nog steeds niet klaar voor massaproductie en gaf Peteri het op. Maar wat Peteri senior niet was gelukt, kreeg zoon Niels enkele jaren later wél voor elkaar.

Wereldwijd succes

Inmiddels is de kraan van de Peteri-familie een wereldwijd succes. Alle kranen worden geproduceerd in Ridderkerk en Quooker levert ze in elf landen. In Ridderkerk werken nu nog 220 mensen, maar als straks de volledige productiecapaciteit benut wordt, komt daar vermoedelijk nog eens honderd man bij. Quooker zal dit jaar een geschatte omzet van 64 miljoen euro boeken.