Qimarox versterkt grip op de keten met Tradecloud

Qimarox

Qimarox uit Harderwijk heeft de samenwerking met toeleveranciers versterkt door implementatie van het Tradecloud supply chain-platform. Via dit platform communiceert Qimarox met toeleveranciers over het snel groeiende aantal orders en leveringen. Digitalisering van de toeleverketen was voor de producent van componenten voor material handling-systemen dan ook erg gewenst. Purchasing manager Hendri de Ruiter: ‘Onze hoge leverbetrouwbaarheid kunnen we alleen maar handhaven als ook de leverbetrouwbaarheid van onze toeleveranciers op een hoog peil blijft.’

Tradecloud is een digitaal platform dat inkopers en hun leveranciers ondersteunt door meer snelheid en flexibiliteit te creëren en minder tijd en grondstoffen te verspillen. Het standaardplatform is speciaal ontwikkeld voor de maakindustrie, draait in de cloud en communiceert met elk ERP-systeem. Qimarox gebruikt het platform sinds januari van dit jaar om orders uit het eigen ERP-systeem automatisch te delen met elf leveranciers. Die sturen op hun beurt een orderbevestiging direct vanuit hun eigen ERP-systeem of via het platform.

‘Onze leveranciers zien het meteen als een nieuwe inkooporder klaarstaat en kunnen die direct importeren in hun eigen ERP-systeem zonder handmatig gegevens te hoeven invoeren. Dat zorgt voor een veel efficiënter proces, zowel aan de zijde van Qimarox als aan de zijde van de leveranciers’, zegt De Ruiter. De voordelen die hij noemt: meer inzicht in leveringen en betere berekeningen van de materiaalbehoefte.

Volledige ketenintegratie

In februari 2019 tekende Qimarox het contract met Tradecloud. Een maand later startte het project, waarna het platform in zes maanden werd geïmplementeerd. In september sloot Qimarox de eerste leverancier op het platform aan. Sinds januari 2020 is het platform volledig live en zijn elf leveranciers aangesloten. Voor hen is aansluiting op het platform gratis, terwijl ook zij dankzij de standaard ERP-connectors profiteren van volledige ketenintegratie.

Omdat handmatige inkooptaken zoals het verwerken van orderbevestigingen nu is geautomatiseerd, is Qimarox de helft minder tijd kwijt aan orderadministratie. Automatisering leidt bovendien tot meer snelheid en minder fouten. Omdat de inkoopmedewerkers van Qimarox zich voortaan kunnen concentreren op de orders die aandacht behoeven, stijgt de leverbetrouwbaarheid van de toeleveranciers. ‘We hebben nu minder spoedorders en daarnaast minder discussie over orders. Iedereen gebruikt nu één versie van de waarheid.’

Alle communicatie op één plek

Alle communicatie tussen Qimarox en leveranciers staat nu op één plek. Niet alleen De Ruiter, maar ook de andere collega’s binnen Qimarox én de leveranciers kunnen eenvoudig zien wat er is afgesproken. ‘Ons doel is zo veel mogelijk kennis vast te leggen in systemen. Wij gaan vrij ver in het vastleggen van de specificaties waaraan de inkoopdelen moeten voldoen. Dat voorkomt fouten en misverstanden. Juist in deze tijd met een tekort aan technisch personeel is het zaak om duidelijk en efficiënt te communiceren, zodat bedrijven in staat zijn de competenties van hun medewerkers optimaal in te zetten’, aldus De Ruiter.

Momenteel maakt Qimarox gebruik van de Tradecloud-modules Orders, Workflow, Communicatie en Basic Supply Chain Analytics. ‘Dit jaar willen we nog meer leveranciers aansluiten. Ook denken we na over uitbreiding van de processen die we met Tradecloud willen faciliteren. Denk onder meer aan de modules Forecasts en Artikelbeheer’, aldus De Ruiter.