Professort Bart Vos verbindt zich aan onderzoeksinstituut Brightlands

werkgelegenheid

Professor Bart Vos treedt toe tot het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI). Vos start in september bij het nieuwe instituut dat vanuit de Brightlands Campus Greenport Venlo logistiek en supply chain management in de regio Limburg zal ondersteunen middels slimme en duurzame innovaties.

Vos bekleedt momenteel nog de NEVI-leerstoel Inkoopmanagement bij Tilburg University. Hij zal in Venlo zijn expertise op het gebied van logistiek en supply chain management gebruiken bij het opzetten en uitbouwen van het nieuwe instituut en er de interne leerstoel Supply Chain Innovation vervullen. Ook wordt Vos verantwoordelijk voor de masteropleiding Global Supply Chain Management and Change. Brightlands is overigens een uitvloeisel van Crossroads Limburg, dat ondernemers, onderwijs en overheid in de regio Noord-Limburg met elkaar wil verbinden in haar streven om van Venlo een hotspot van supply chain-kennis te maken.

Professor Gaby Odekerken-Schröder, initiatiefnemer van BISCI en hoofd van de afdeling Marketing and Supply Chain Management aan Maastricht University, roemt Vos als iemand met een sterke wetenschappelijke ambitie en een passie voor de dagelijkse logistieke praktijk. ‘Zelf noemt hij dat een ‘pracademische’ instelling, maar je zou het ook kennisvalorisatie kunnen noemen. In ieder geval past het precies in het profiel dat we in ons nieuwe instituut nodig hebben. Daarnaast heeft hij een groot onderwijshart, dat mensen kan inspireren en op nieuwe ideeën kan brengen. We zijn ervan overtuigd dat het BISCI onder zijn bezielende leiding snel op stoom zal komen.’

Meersnijdend zwaard

Al sinds zijn promotie – 25 jaar geleden – werkt Vos op het snijvlak van theorie en praktijk. Hij gelooft in ‘het doorspelen naar het bedrijfsleven van de kennis opgedaan in wetenschappelijk onderzoek’. Door co-creatie met ondernemingen kunnen volgens hem oplossingen ontstaan voor logistieke uitdagingen, binnen een ‘triple helix’-aanpak waarbij ook de overheid betrokken is. ‘Co-creatie is een meersnijdend zwaard, want via onderwijs kunnen jonge studenten in aanraking worden gebracht met logistieke problemen en oplossingen uit de praktijk. Bij BISCI worden masterstudenten hierbij betrokken, en dat is ook goed voor de bedrijven die op zoek zijn naar nieuw talent’, aldus Vos.

Brightlands Institute for Supply Chain Innovation

Het nieuwe Brightlands Institute for Supply Chain Innovation is een wetenschappelijk onderbouwd, maar praktijkgericht instituut dat in samenwerking met bedrijven innovatieve oplossingen ontwikkelt op het gebied van logistiek, operations, inkoop en marketing. Daarbij worden ook andere kennisinstellingen en samenwerkingspartners ingeschakeld. Het instituut zal na de zomer operationeel zijn. BISCI wordt momenteel gefinancierd door Maastricht University en de Provincie Limburg, maar zal zich op termijn zelf moeten kunnen bedruipen.