Pro Alliance vraagt faillissement aan

Pro Alliance

Pro Alliance heeft haar faillissement aan moeten vragen, zo werd vorige week bekend. In een blogpost vertelt medeoprichter Steven Schroeyens dat uitstel van twee grote projecten hiertoe geleid heeft.

Het Belgische bedrijf ontwikkelde een platform dat het mogelijk maakt data te delen en te visualiseren. Pro Alliance boekte grote successen en ontving veel positieve reacties op hun software. Oprichters Steven Schroeyens en Biren van Herck wisten 3 miljoen euro aan investeringen binnen te halen. In 2018 kreeg Pro Alliance dan ook de European Supply Chain Scale Up of the Year Award van Supply Chain Media (foto).

Uitstel van projecten

Het ging zó goed met Pro Alliance dat het bedrijf in 2017 een deal sloot met één van de grootste retailers uit de Benelux. Een reorganisatie daar gooide echter roet in het eten. Het project strandde en het geïnvesteerde geld kwam niet meer terug. In 2018 moest een tweede groot project voor redding zorgen. Vanwege een gebrek aan capaciteit koos Pro Alliance er nu voor om alleen door te gaan met haar grootste klant en de kleinere projecten te laten vallen. Dit bleek een fatale beslissing toen problemen bij de klant er opnieuw voor zorgden dat uitstel nodig was.

Laatste strohalm

Tijdens dit tweede uitstel kon Pro Alliance niet terugvallen op andere inkomsten. Daarom werd snel gewerkt aan tientallen deals met kleinere klanten. Opnieuw liep het bedrijf tegen problemen aan. De gehele verkoopcyclus bedroeg een jaar. Dit was te lang om snel winst te genereren. Uiteindelijk zagen de Belgen zich genoodzaakt de handdoek in de ring te gooien en te stoppen met het bedrijf.

Vervolg

Oprichters Schroeyens en Van Herck laten zich niet uit het veld slaan. Gesprekken met nieuwe partijen leiden wellicht tot nieuwe mogelijkheden. Er bestaat nog steeds geloof in het product en de wens om opnieuw een avontuur te starten is al uitgesproken.

Geïnteresseerd in start-ups? Kom naar inNOWvate in mei, ontmoet tientallen start-ups en stem mee in de supply chain start-up contest! Koop je kaartje hier.