Praxis lost puzzel seizoensgebonden producten op

Het Nederlandse doe-het-zelf merk Praxis beschikt over een totaal van 140 winkels en een webshop. 29 van deze winkels vallen in de megastore categorie. Praxis heeft tuincentra in elf van de megastores en had behoefte aan een oplossing die hen kon ondersteunen bij het optimaliseren van de distributie van seizoensgebonden planten voor al hun winkels. Daarom ontwikkelde softwarespecialist Ab Ovo een op AIMMS gebaseerde applicatie, wat het voor Praxis mogelijk maakt de seizoensgebonden distributie te optimaliseren en tegelijkertijd meer transparantie en betrouwbaarheid in het planningsproces aan te brengen.

Praxis, met een assortiment van meer dan 20.000 SKU’s, werkt met tal van plantenkwekers, die hun producten aanleveren in rolcontainers bij een centraal distributiepunt. De rolcontainers worden vervolgens gecombineerd en verzonden naar de Praxis winkels. Praxis had behoefte aan een oplossing die hen kon helpen bij het realiseren van een kostenefficiënt inkoop- en logistiek proces, gebaseerd op verkoopvolumes die door de seizoenen beïnvloed worden.

Ab Ovo’s oplossing voor dit probleem is tweeledig. Het bestaat uit een forecasting & inkoop-module, alsmede een logistieke planningmodule. Beide modules hebben tot doel de totale contributiemarge te optimaliseren. Het supply chain-team van Praxis is nu in staat verschillende leveringsmethoden te evalueren om te komen tot het best mogelijke resultaat. De geïmplementeerde oplossing ondersteunt ook gesprekken met de leverancier, om te beoordelen welke plantcombinaties het beste kunnen worden opgehaald bij de leverancier voor directe levering aan elke winkel, waarbij kosten van handling en transport worden gereduceerd.

‘Wij ervaren wekelijks de voordelen van de op AIMMS gebaseerde oplossing. De nauwe samenwerking met het Ab Ovo team en hun begrip van onze behoeften, resulteerde in één van de snelste ICT-projecten die we tot nu toe hebben meegemaakt. Binnen 2 maanden was de AIMMS tool operationeel en we konden de implementatie van het nieuwe plantenplanningsproces starten’, zegt John ter Horst, Supply Chain Demand Planner bij Praxis in een persbericht van 15 januari 2014.