Portugese koper Intertoys had geen geld voor voorraden

Intertoys

Green Swan, het Portugese investeringsfonds dat Intertoys opkocht, had geen geld om voorraden aan te leggen. De schappen in de winkels raakten daardoor langzaam maar zeker leeg. Blokker Holding moest zijn oude speelgoedketen halsoverkop terugkopen om een nieuw faillissement af te wenden. Dat meldt eigenaar Michiel Witteveen in het FD. ‘Ze konden het gewoonweg niet betalen.’

Green Swan had een half jaar geleden nog grootse plannen met Intertoys. In de winkels moest alles gaan draaien om beleving. Er zouden karaokestudio’s, escaperooms en ‘freaky zones’ komen. Klanten konden ook speelgoed gaan huren, net als clowns en kerstmannen. Van alle plannen kwam uiteindelijk niets terecht, één Experience Store in Utrecht uitgezonderd. In de overige winkels bleef verandering uit en raakten bovendien de schappen steeds leger.

Te weinig geld in kas bij Intertoys

Het FD achterhaalde dat Intertoys gewoonweg te weinig geld in kas had om de voorraad op peil te krijgen. Banken toonden zich niet bereid om werkkapitaal te financieren waarmee het bedrijf nieuw speelgoed zou kunnen kopen. Ook Green Swan, tevens eigenaar van de Spaanse en Portugese activiteiten van het Amerikaanse Toys ‘R’ Us, sprong financieel niet bij. Bovendien eisten leveranciers vooruitbetaling, omdat zij na de afsplitsing van het Blokker-concern geen kredietverzekering meer konden afsluiten op Intertoys.

Volgens Michiel Witteveen van Blokker Holding, dat tegenwoordig de naam Mirage Holdings gebruikt, ontbrak het Green Swan domweg aan geld. ‘Ik kan natuurlijk niet in de portemonnee van Green Swan kijken, maar wel in de schappen van Intertoys’, aldus Witteveen. Mirage Holdings liet afgelopen weekend weten de speelgoedketen weer in te lijven. Wel is Intertoys inmiddels flink afgeslankt. Minstens tachtig verlieslatende filialen zijn de afgelopen periode gesloten.

Schappen vullen voor de feestdagen

Overigens weet de nieuwe eigenaar niet hoe Intertoys er momenteel precies voorstaat. ‘We hadden niet eens tijd om in de boeken te kijken, zo snel moesten we beslissen. Maar als wij Intertoys niet hadden gekocht, was het opnieuw omgevallen. Dat wilden we niet laten gebeuren’, aldus Witteveen. Op beleving in de winkels zal de consument nog even moeten wachten. ‘Beleving is belangrijk, maar heeft nu even geen prioriteit. Eerst maar eens zorgen dat de schappen met de feestdagen gewoon weer gevuld zijn. En dat gaat lukken.’

Bron: FD