Plukon kiest andere koers in Wezep

Plukon

Plukon Food Group is gestopt met de verwerking van pluimveevlees in de fabriek in Wezep. Eerder werd al een einde gemaakt aan de slacht van kippen. Het alternatief: de productie van wokschotels en salades. De nieuwe fabriek die daarvoor werd gebouwd, vergde een investering van 50 miljoen euro.

De koerswijziging komt voort uit een brand in de fabriek vorig jaar, ontstaan door laswerkzaamheden, bericht het FD. Hoewel de schade in eerste instantie nog leek mee te vallen, moest het productiebedrijf toch voor lange tijd dicht. De verwerking van kippenvlees en het maken van maaltijden moest op een andere locatie worden voortgezet. De directe schade werd door de verzekering vastgesteld op 30 miljoen euro.

Uiteindelijk werd besloten in Wezep een heel nieuwe fabriek te realiseren en daarbij de plaatselijke verwerking van kippenvlees te staken. Gekozen werd voor de productie van verse kant-en-klaarmaaltijden en salades. Plukon bereidt sinds 2000 ook al stoommaaltijden. In 2005 werd bovendien gestart met de productie van wokschotels en vijf jaar later kwam er ook een eigen groentesnijderij.

Albert Heijn grootste afnemer

De nieuwe fabriek, waar 375 mensen werken, werd op 25 mei officieel in gebruik genomen. Er worden nu salades, wokmaaltijden en stoommaaltijden gemaakt voor verkoop in de supermarkt. Grootste afnemer is Albert Heijn, al vijftig jaar vaste klant bij Plukon. De officiële openingshandeling voor de fabriek werd dan ook verricht door een vertegenwoordiger van de retailer.

Overigens is Wezep is niet de enige plek waar Plukon bouwt. Het bedrijf breidt ook buiten Nederland uit, vooral in Polen en Frankrijk. Bij deze vestigingen gaat het wel om kippenslachterijen, de business waar Plukon groot mee is geworden. In Polen wordt samen met een lokale partner een nieuwe pluimveeslachterij gebouwd, in Frankrijk wordt vleesverwerker Groupe DUC gemoderniseerd.

Bron: FD