‘Planning kan 10 tot 15 procent efficiënter’

planning

De Perfect Planning Guard, de nieuw ontwikkelde softwaretool van McCoy & Partners, verbetert de supply chain-planning van bedrijven met minstens 5 tot 10 procent. Dat claimt de SAP-specialist met kantoren in Eindhoven, Utrecht en Hasselt (B).

De nieuw ontwikkelde tool biedt volgens het bedrijf een oplossing voor inefficiëntie aan de input-kant van een Sales & Operations-traject (S&OP), waardoor productiebedrijven profiteren van een nauwkeuriger planning.

De Perfect Planning Guard zorgt voor meer samenhang tussen data afkomstig uit verschillende bedrijfsonderdelen, zodat deze soepeler en foutlozer terechtkomen in de planningsomgeving (zoals SAP IBP – Integrated Business Planning).

De tool fungeert als het ware als een poortwachter tussen input en output en levert op deze wijze direct inzicht in de kwaliteit van masterdata. Daarmee ondersteunt de Perfect Planning Guard volgens McCoy & Partners de volledige lifecycle van creatie, onderhoud en monitoring voor het plannen met relevante masterdata. Die ondersteuning garandeert en waarborgt volgens de ontwikkelaar zo een optimale planning en performance in SAP IBP.

Grootste uitdaging

Volgens McCoy & Partners voorziet de Perfect Planning Guard op deze manier in de oplossing voor de grootste uitdaging van productiebedrijven: het koppelen van hun Sales & Operations Planning (S&OP) aan hun operationele plan van uitvoering. Een probleem dat 63 procent van de bedrijfsplanners ervaart, stelt het bedrijf, verwijzend naar een onderzoek van Gartner.

De Perfect Planning Guard garandeert, volgens de ontwikkelaars, een perfecte planning met consistente data tussen bronsystemen en SAP IBP. ‘Dankzij deze tool kunnen bedrijven volledig focussen op belangrijkere aspecten van hun supply chain’, laat het bedrijf in een persbericht weten.

Ook op het gebied van Return on Investment (ROI) is de Perfect Planning Guard door zijn beperkte implementatietijd en -kosten een ‘no-brainer’, aldus McCoy & Partners. Het bedrijf claimt dat de basisversie binnen twee tot vier weken ‘up and running’ is.

Creation en maintenance

Eenmaal geïnstalleerd, kent de tool vier voorname functionaliteiten. De eerste is ‘smart creation’ en behelst het creëren van nieuwe planningcombinaties (klant, product, warehouse, productielijn), gevalideerd door en gebaseerd op beschikbare data in het bronsysteem. Het zorgt ervoor dat planning- en executiesystemen synchroon en gelijk aan elkaar blijven. ‘Alleen gevalideerde combinaties van bijvoorbeeld klant en product kunnen worden aangemaakt in het IBP-systeem. Dit draagt zorg voor een optimale consistentie van het planningsysteem en geeft de gebruikers de tool om dit proces te ondersteunen’, aldus Jeroen van Tol, Senior SCM Consultant bij McCoy & Partners.

De tweede functionaliteit is ‘smart maintenance’ en betreft onderhoud en logische controles van specifieke data uit het planningsysteem. Van Tol: ‘Beheer de logistieke keten binnen SAP IBP en bepaal de productstroom van leverancier naar productie en van productie naar distributie door middel van het beheer van de sourcing rules. Deze data kunnen zowel op individueel niveau als massaal worden onderhouden met behulp van de tool. Ook hier zullen consistentiechecks worden toegepast om ervoor te zorgen dat planning en executie aan elkaar gelijk blijven.’

Deletion en monitoring

De derde functionaliteit is ‘smart deletion’ en ondersteunt de laatste stap in de levenscyclus van de planningcombinaties. ‘Het smart deletion-proces zorgt ervoor dat combinaties die irrelevant zijn geworden uit het systeem worden verwijderd. Het is mogelijk om een vier-ogenprincipe toe te passen binnen dit proces. Daarnaast kan deze stap volledig worden geautomatiseerd, zo blijft het planningsysteem alleen nog relevante data bevatten.’

De vierde functionaliteit is ‘smart monitoring’, dat de consistentie van het planningsysteem controleert en beheert. Van Tol: ‘Alle combinaties worden gecontroleerd op consistentie en door middel van een foutenlog kunnen de verschillende inconsistenties en potentiële issues worden weergegeven en indien mogelijk aangepast vanuit de tool. Zo houd je vanuit een centrale locatie volledig inzicht in planningcombinaties en opties tot navigatie door de keten van object naar object.’