Pionieren in nieuwe businessmodellen

Wat hebben RetourMatras, BMA Ergonomics en Interface met elkaar gemeen? Het zijn voorlopers en wereldverbeteraars met een milieumissie die niet blijven ‘doorakkeren’ in oude businessmodellen. Zij pionieren in nieuwe businessmodellen die duurzaam zijn in alle betekenissen van het woord. En goed voorbeeld doet volgen, geloven zij.

Door Ingrid Essenburg

Iedereen die de krant leest, zou zich zorgen moeten maken om de wereldwijde CO2-emissies en het gebruik van fossiele grondstoffen’, meent Rob Heeres, director Planning & Distribution Europe bij Interface. Ray Anderson, de oprichter van Interface, maakte zich twintig jaar geleden al zorgen en introduceerde in 1994 Mission Zero: de missie om in 2020 elke belasting op het milieu uit te bannen en zelfs een herstellende bijdrage te leveren aan milieu en maatschappij. Heeres: ‘Anderson wilde een voorbeeld stellen. Als Interface, een traditionele industriële onderneming met een lineair productiemodel, het zonder olie kan stellen, kan iedereen dat, dacht hij. Mission Zero zijn we gestart in 1994. Sindsdien verduurzamen we al onze producten en productieactiviteiten.’

Om de voetafdruk op het milieu te minimaliseren, neemt Interface al sinds 1995 tapijttegels retour om deze een tweede leven te geven of om de grondstoffen te hergebruiken. Sinds 2011 staat op de productielocatie in Scherpenzeel een efficiënte recyclinginstallatie die het garen scheidt van de backing, de onderkant van het tapijt. Dankzij de zuiverheid van het gescheiden ruwe materiaal kan garen in garen en backing in backing worden gerecycled.

Geen downcycling

Heeres geeft een voorbeeld van duurzame innovatie op het gebied van garen die Interface gebruikt voor tapijttegels: ‘We weten dat Nylon 6, een belangrijk bestanddeel van ons garen, het milieu het meest belast. Daarom hebben we gezocht naar een alternatieve milieuvriendelijke bron voor Nylon 6. Die hebben we gevonden. Nylon 6 laten we nu onder andere maken van oude visnetten die in de Filippijnen worden verzameld.

Het volledige artikel is te lezen in Supply Chain Magazine 1 van februari 2014. Aan het woord komen supply chain practitioners van RetourMatras, BMA Ergonomics en Interface.

>> Neem nu een digitaal abonnement