Philips voor miljoenen opgelicht bij freight audit

Philips blijkt het slachtoffer van grootschalige bedrijfsfraude door twee kleine buitenlandse partnerbedrijven. Het FD van 19 februari 2015 meldt dat bestuurders bij deze partnerbedrijven miljoenen aan Philips-gelden wegsluisden. Het geld ging op aan huizen, sportwagens en lidmaatschappen van chique clubs. Philips zou volgens berekeningen van het FD voor zo’n twintig miljoen euro zijn benadeeld.

De fraude speelde zich af bij freight audit, waar de controle en betaling van vrachtkosten plaatsvindt. Een aantal kleine partijen controleerde in opdracht van Philips deze geldstromen, ter waarde van vele miljarden. Twee van hen maakten misbruik van het gebrekkige zicht dat Philips op de betaalstromen had door leveranciers structureel te laat te betalen. De overschotten die zo gecreëerd werden, werden naar privérekeningen doorgesluisd.

Eén van de frauderende partijen was Inspeg, een voormalige Philips-dochter in Duitsland; de ander een Amerikaans bedrijf, Trendset. Beide bedrijven zijn inmiddels failliet. Behalve Philips werden overigens ook drie andere multinationals door deze bedrijven opgelicht: Bauknecht, L’Oréal en Husqvarna. De totale schade die Inspeg en Trendset veroorzaakten, bedroeg bijna zeventig miljoen euro.

De curator van Inspeg wijt de relatief grote schade van het technologieconcern aan een gebrekkige interne controle. Philips geeft te kennen dat het zijn interne controlesystemen inmiddels heeft aangescherpt. De geleden schade zou grotendeels verhaald kunnen worden op de verzekeraar, waardoor het schadebedrag voor Philips mogelijk beperkt blijft tot vijf miljoen euro.