Philips vecht met lappendeken van IT-systemen

Philips-topman Frans van Houten is momenteel zeer gefocust op het leggen van een nieuw fundament op IT-gebied. Voor hem is dit een randvoorwaarde om Philips weer te laten groeien. Hij is bezig met de vervanging van zestig verschillende SAP-systemen. ‘Iedereen deed alles anders bij Philips’, zegt hij in het FD van 22 oktober. Hij noemt het een kakofonie van data die onderling slecht vergelijkbaar zijn, en menig managementvergadering zinloos maakte.

Dat Philips slecht in staat was om van acquisities een succes te maken, dicht hij ook toe aan de IT-structuur. In 2007 deed zijn voorganger Gerard Kleisterlee de miljardenovername Genlyte, een Amerikaanse armaturenfabrikant. Dit zorgde voor flinke naweeën. Van Houten: ‘Het was een verzameling kleine bedrijfjes, met meer dan 25 merken en elk eigen productielocaties. Ik heb de top er begin 2012 vervangen, mijn mensen zijn na een paar maanden inwerken aan de slag gegaan en dat begint langzaam zijn vruchten af te werpen.’

Philips moet de komende jaren eerst intern zijn zaken op orde hebben, voordat het weer gaat nadenken over grote overnames. Kortom, het gevecht met de lappendeken van IT-systemen mag niet worden onderschat.