Philips schrapt 4000 banen wereldwijd

Philips

Philips heeft aangekondigd wereldwijd 4000 banen te gaan schrappen. Ook in Nederland verdwijnen 400 van de 11.000 banen. Dat meldde het zorgtechnologiebedrijf eind oktober bij de bekendmaking van de resultaten over het derde kwartaal. Onder meer leveringsproblemen, de inflatie, de strenge coronamaatregelen in China en de oorlog in Oekraïne hebben de bedrijfsresultaten onder druk gezet.

De omzet van Philips daalde in het derde kwartaal met 5 procent tot 4,3 miljard euro. Behalve met supply chain-problemen, de inflatie, de aan Covid-19 gerelateerde problemen in China en de effecten van de Russische inval in Oekraïne, worstelt het bedrijf ook nog eens met een kostbare terugroepactie van slaapapneu-apparaten. Het gevaar bestaat dat gebruikers van de apparaten schuimdeeltjes kunnen inademen die een risico vormen voor de gezondheid.

Om die reden heeft het concern besloten 3,5 miljoen apparaten terug te roepen voor reparatie of vervanging. De verkoop van nieuwe apparaten kwam door de problemen ook vrijwel stil te liggen. Volgens de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd schiet de fabrikant bovendien ‘substantieel en structureel tekort’ in het informeren van patiënten. Eerder liet ook de Amerikaanse inspectie, de FDA, zich al kritisch uit over Philips inadequate communicatie naar betrokkenen toe.

Supply chain-plannen verbeteren

‘Hoewel de strategie en oplossingen van Philips weerklank vinden bij onze belanghebbenden, hebben we de afgelopen jaren niet aan hun verwachtingen voldaan’, erkent Roy Jakobs, CEO van Philips. Jacobs gaf ook aan dat het bedrijf zijn supply chain-plannen wil verbeteren en zijn activiteiten stroomlijnen om zo productiever en flexibeler te kunnen opereren. Een direct gevolg daarvan is de volgens de CEO ‘noodzakelijke beslissing’ om het personeelsbestand onmiddellijk met ongeveer 4000 functies wereldwijd in te krimpen.