Philips gaat aantal ERP-systemen terugdringen

Eind 2015 moet Philips 250 miljoen euro besparen op IT-kosten, een kwart van het totale budget voor computerondersteuning van heel Philips. De bezuiniging hierop kan stevige kost worden, volgens columnist Bartjens in het FD van 15 mei 2012. Hoe ingewikkeld de situatie bij Philips is, bleek vorige week in Boston uit een uitgebreide presentatie voor analisten.

Binnen het concern worden meer dan vijftig ERP-systemen gebruikt en meer dan honderd CRM-systemen. Deze aantallen moeten terug naar één of twee. Dat zei Jeroen Tas, sinds vorig jaar bij Philips verantwoordelijk voor de IT-portefeuille. Dat is geen sinecure.

Wat helpt is dat Tas aan verschillende knoppen kan draaien om zijn bezuiniging binnen te halen. Naast het versimpelen van de IT-infrastructuur, wat meer een langetermijnproject is, wil hij in de kosten snijden door meer werk uit te besteden bij IT-partners. Met een outsourcingsspecialist in huis – Tas stond ooit aan de basis van het Indiase Mphasis – weet Philips daarvoor zeker de juiste weg te bewandelen.