Philip Morris gaat weer tabak produceren in Bergen op Zoom

Philip Morris wordt weer actief in de nu leegstaande fabrieksruimte in Bergen op Zoom. De rookwarenfabrikant gaat er een speciaal type tabak maken, bedoeld om te roken met een elektronisch apparaatje. De nieuwe werkzaamheden gaan circa zeventig nieuwe banen opleveren, meldt het ANP op 13 juni 2016.

In 2014 stopte de fabrikant met zijn sigarettenproductie in Bergen op Zoom. Daardoor verloren zo’n duizend werknemers hun baan. Philip Morris bleef overigens wel actief op het fabrieksterrein, onder meer met logistieke activiteiten. Ook werden vloeistoffen voor elektrische sigaretten geproduceerd. Er werken momenteel nog 187 mensen.

Met de nieuwe plannen van de sigarettenfabrikant is een investering van 65 miljoen euro gemoeid. Het geld is nodig voor de realisatie van twee nieuwe productielijnen voor tabak. Philip Morris heeft laten weten ‘op zeer korte termijn’ te starten met de voorbereidingen. De verwachting is dat de productielijnen in 2018 in gebruik genomen kunnen worden.

E-sigaret met echte tabak

De tabak die Philip Morris in Bergen op Zoom wil gaan maken, is bedoeld voor de iQos, een soort e-sigaret met echte tabak. Het apparaatje is in landen als Japan, Zwitserland, Italië en Portugal al op de markt gebracht. Het Amerikaanse concern ziet voor de Nederlandse vestiging een rol weggelegd om aan de groeiende internationale vraag naar het nieuwe product te kunnen voldoen.