Personeel yoghurtkoning rijkelijk beloond

Hamdi Ulukaya, oprichter en CEO van het Amerikaanse yoghurtbedrijf Chobani, bouwde in amper tien jaar tijd een imperium op. Het maakte de Turks-Koerdische immigrant een rijk man. Om zijn werknemers te bedanken, schonk Ulukaya hen vorige maand aandelen in het bedrijf. Dat bericht de New York Times.

Op 26 april meldde Ulukaya dat iedere werknemer mede-eigenaar van het bedrijf werd en schonk hen aandelen uit zijn eigen aandelenportefeuille. Deze aandelen, goed voor 10 procent van het totale bedrijf, werden verdeeld over de circa 2000 werknemers.

‘Ik heb iets opgebouwd waarvan ik nooit had gedacht dat het zo’n succes zou worden. Maar dat was niet mogelijk geweest zonder al die mensen’, aldus Ulukaya tegen The New York Times.

Dat de Chobani-CEO een vrijgevig man is, bleek eerder al toen hij zijn handtekening zette onder de ‘Warren Buffet and Bill Gates’ Giving Pledge’, wat inhoud dat hij de helft van zijn vermogen – goed voor circa 2 miljard dollar – aan goede doelen zal doneren.

Portefeuille van een miljoen dollar

Momenteel is Chobani nog een besloten vennootschap, met een waarde van 3 tot 5 miljard dollar. Mocht het bedrijf verkocht worden of naar de beurs gaan, dan bezit de gemiddelde werknemer een aandelenportefeuille van 150.000 dollar. Personeel dat al langer in dienst is, heeft op dat moment zelfs een portefeuille ter waarde van een miljoen dollar.

De geste van Ulukaya is echter geen voorbode van een snelle verkoop of beursgang van Chobani. Zo sloeg het bedrijf in februari van dit jaar nog een aanbod van PepsiCo af. Het bedrijf is groot geworden door onafhankelijkheid en dat wil oprichter Ulukaya voorlopig graag zo houden.