Pentair Valves & Controls live met S&OP in Breda

Pentair Valves & Controls, leverancier van afsluiters en regelventielen, is twee maanden geleden op de vestiging in Breda live gegaan met de Sales & Operations Planning-oplossing van Steelwedge. Tijdens een bijeenkomst van Steelwedge op 2 mei 2013 vertelde Delphine Tounzi, global S&OP supply planning project manager, hoe de implementatie het gebruik en de kennis van S&OP-data heeft veranderd.

Steelwedge is een cloudgebaseerde, standalone S&OP-oplossing, die bovenop andere softwareoplossingen kan worden gebruikt. ‘Gebruikers kunnen in Steelwedge een statistische forecast maken, maar ook die van een andere tool, zoals SAP APO, gebruiken’, vertelt Mark Karthaus, general manager van Steelwedge in zijn inleidende presentatie. ‘Een significant percentage, zo’n zeventig procent, van onze klantenbasis is gebruiker van SAP.’

Big data

Nari ViswanathanVervolgens was het woord aan Nari Viswanathan, sinds augustus 2011 Vice resident Product Marketing en Management, bij Steelwedge Software. De voormalig Aberdeen-analist ging in zijn presentatie in op de manier waarop bedrijven hun grote hoeveelheden aan data (big data) kunnen begrijpen, er vat op kunnen krijgen en in hun voordeel gebruiken in hun S&OP-proces.

‘Welke impact heeft onze sales funnel op ons demand plan? Wat is het voorraadrisico als we onder het plan zitten? Wat is het winstrisico als we boven het plan zitten? Kunnen onze kanalen productlanceringen ondersteunen? Kun je deze vragen beantwoorden?’, zegt Viswanathan. Daarop vraagt een van de deelnemers of deze antwoorden in de IT zitten of in het proces, waarop Viswanathan antwoordt dat deze in het proces te vinden zijn.

Tot slot was het woord aan Tounzi van Pentair Valves & Controls, die in haar presentatie ondersteund werd door Erwin Manders, global supply chain manager. In juni 2011 startte Pentair Valves & Controls met S&OP. ‘Daarvoor waren er veel lokale initiatieven, echter zonder succes. Er heerste een eilandcultuur en er was geen alignment’, zegt Tounzi. Met de komst van een nieuwe manager waaide er een frisse wind.

Product families

Valve Keystone butterfly_chilePentair Valves & Controls heeft als ontwikkelaar van oplossingen voor een complete reeks toepassingen voor filtratiesystemen, proces- en regelsystemen, oplossingen voor thermisch beheer en beveiliging van apparatuur te maken met een zeer complexe omgeving. ‘Wij praten niet over Stock Keeping Units, maar over S&OP productfamilies. We hebben tussen de 100 en 150 productfamilies. Sommige families kennen meerdere generaties’, zegt Tounzi.

‘We hebben te maken met lange doorlooptijden’, voegt Manders daaraan toe. ‘Die kunnen oplopen tot twee jaar. De meerderheid van de producten heeft een doorlooptijd van meer dan zes maanden.’ Het percentage engineer-to-order producten is hoog wat leidt tot complexiteit in de capaciteitsplanning.

Abnormale pieken

Het vraagstuk waar Pentair Valves & Controls met Steelwedge een antwoord op vond, is tweeledig. Ten eerste hoe het om moet gaan met projectmatige vraag. De producent typeert drie soorten vraag: de dagelijkse vraag, projectmatige herhalingsvraag en abnormale vraag die voortvloeit uit grote projecten. ‘De dagelijkse vraag is vergelijkbaar met melk, de herhalingsvraag met de jaarlijkse barbecue en de abnormale vraag met de Titanic’, illustreert Tounzi wat ze daarmee bedoelt. Het zijn de grote projecten die enorme pieken in de vraag veroorzaken. ‘We willen de pieken kwijt en de abnormale vraag beter kunnen bedienen.’

De andere kwestie was de complexiteit in systemen. Pentair Valves & Control, voorheen bekend als Tyco Valves and Controls, heeft 45 productiefaciliteiten en 57 verschillende ERP-systemen met verschillende talen in elk systeem. Al deze ERP-systemen zijn gekoppeld met een business intelligence systeem van waaruit Steelwedge wordt gevoed. Ook wordt het systeem gevoed vanuit het CRM-systeem. Steelwedge maakt een net requirements plan dat weer in het ERP wordt gevoed.

Twee maanden geleden ging Pentair Valves & Control live met de vestiging Breda. De producent rolt de software geografisch uit en is bewust gestart in Europa. ‘We hebben in Europa de meeste fabrieken.’