PeelPioneers bouwt grootste schillenfabriek van Europa

PeelPioneers

De circulaire scale-up PeelPioneers realiseert in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa. Het bedrijf wordt daarbij geholpen door een consortium van ‘duurzame doeners’ dat 10 miljoen euro investeerde. PeelPioneers biedt een hoogwaardige, circulaire oplossing voor sinaasappelschillen die overblijven na het maken van vers sap. In de nieuwe fabriek kunnen straks 120.000 kilo schillen per dag worden verwerkt, een verdriedubbeling van de huidige verwerkingscapaciteit.

PeelPioneers afficheert zich als de schillenboer van de 21e eeuw. Het bedrijf, in 2017 opgericht door Lindy Hensen, Bas van Wieringen en Sytze van Stempvoort, opende in 2018 de eerste sinaasappelschillenfabriek ter wereld in Son. Deze verwerkt citrusschillen die anders verbrand zouden worden tot functionele ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. Met de opschaling van de productie gaat PeelPioneers nog meer waarde uit de schillen halen. Zo zijn in het eigen laboratorium nieuwe producten ontwikkeld; voedingsvezels bijvoorbeeld voor verwerking in vleesvervangers.

De ingezamelde schillen komen van supermarkten en horeca, die dagelijks grote hoeveelheden afvoeren. ‘Met de groeiende vraag naar versgeperste jus, groeit ook het aantal schillen. Wij maken voedsel van voedsel. Hierbij blijft de volledige binnenkomende stroom behouden in de levensmiddelenketen. Met de nieuwe fabriek in Den Bosch kunnen we straks nog meer schillen redden van de verbrandingsoven. We schalen op naar 120.000 kilo schillen per dag: een olympisch zwembad vol’, meldt Sytze van Stempvoort.

Behoefte aan een lokale keten

Op dit moment maakt PeelPioneers onder meer al sinaasappelolie en grondstof voor gekonfijte sinaasappelschil. Deze ingrediënten worden veelal toegepast in levensmiddelen. Daarnaast worden de ingrediënten gebruikt in non-foodproducten als schoonmaakmiddelen en cosmetica. In het eigen lab wordt constant onderzocht hoe er meer waarde uit schillen gehaald kan worden. Een resultaat hiervan zijn de nieuw ontwikkelde voedingsvezels. Deze bieden stevigheid en structuur aan vleesvervangers, bakkerijproducten en sauzen en zorgen voor het juiste mondgevoel.

Volgens Bas van Wieringen is PeelPioneers de grootste producent van grondstoffen uit citrusschillen in Noordwest-Europa. De fabriek verwerkt momenteel dagelijks zo’n 40.000 kilo sinaasappelschillen. ‘Hiermee spelen we in op de groeiende behoeftes van onze Noordwest-Europese afnemers aan een lokale keten. Dankzij de lokale productie van hoogwaardige voedselingrediënten zijn zij niet langer afhankelijk van seizoensgebonden sinaasappelen of van transport van buiten Europa. Zodoende leveren we een bijdrage aan het reduceren van de CO2-uitstoot.’

Ook fabrieken in de rest van Europa

De nieuwe productiefaciliteit in Den Bosch wordt mogelijk gemaakt dankzij de investering van een consortium bestaande uit de Rabobank, het Ministerie van Economische Zaken (Topsector Energiesubsidie), het Nationaal Groenfonds, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, het European Circular Bioeconomy Fund en investeerder van het eerste uur Doen Participaties. Overigens kijkt PeelPioneers inmiddels ook buiten de landsgrenzen naar vestigingsmogelijkheden: het streven is om de komende vijf jaar ook een vijftal fabrieken in de rest van Europa neer te zetten.