PCTO moet probleem in palletafhandeling tackelen

PCTO

De afhandeling van pallets is een lastig logistiek probleem. De nieuwe Pallet Control Tower Online (PCTO) moet daar verandering in brengen. Het platform maakt verzamelen, afleveren en matchen van Europallets mogelijk, zowel fysiek als virtueel, mede dankzij de in eigen huis ontwikkelde BTW-vrije e-Credit. 

De op 1 september live gegane PCTO belooft een grote frustratie bij palletgebruikers op te lossen. Veel bedrijven hebben namelijk onvoldoende inzicht in welke pallets zich waar in hun logistieke keten bevinden en wat de kosten zijn. Vaak zijn er ook grote geldbedragen mee gemoeid.

Op het platform worden palletgebruikers, transporteurs/dc’s en palletdepots, -handelaren en -fabrikanten aan elkaar gekoppeld. Palletgebruikers zetten hun koop, verkoop of ruilopdracht in het platform. Aangesloten EPAL-leden krijgen deze opdrachten automatisch in hun mail en kunnen hierop intekenen. De aanvrager krijgt vijf aanbiedingen te zien en kiest daaruit op basis van prijs, duurzaamheid of ‘preferred suppliership’. Ook alle andere randvoorwaarden worden via het systeem ingegeven en gelogd.

E-Credit als verrekeneenheid

De mede op blokchaintechnologie gebaseerde e-Credit is daarbij de centrale verrekeneenheid. De waarde van gebruikte pallets wordt mede bepaald op de in Europa gerespecteerde EUWID-index, die elke zes weken wordt vastgesteld. Depots, handelaren en fabrikanten krijgen dankzij een ‘self billing’-systeem binnen acht dagen na een uitgevoerde en goedgekeurde opdracht betaald.

PCTO is te koppelen aan alle gangbare ERP-, MRP- en WMS-systemen. Het platform sorteert ook duidelijk voor op nieuwe regelgeving voor de verpakkingsindustrie uit Brussel, waarbij duurzaamheid het uitgangspunt is. Niet alleen het enkelvoudig gebruik van pallets maar ook het onnodig vervoeren van lege pallets door Europa is straks uit den boze. Geïnteresseerden kunnen op de website meer informatie vinden en via de ‘sign up’-knop gratis een account aanmaken.

RTI Blockchain

De eerste transacties via de PCTO zullen de komende weken worden uitgevoerd. Overigens begeeft ook de Nederlandse scale-up RTI Blockchain zich op dit terrein. Tijdens het in mei gehouden inNOWvate Supply Chain Event werd het gekozen als meest veelbelovende supply chain scale-up voor haar oplossing om de administratie van pallets en andere ladingdragers én financiële afhandeling volledig te automatiseren.