Papierfabriek stapt in productie ‘groene’ panelen

Papierfabrikant Van Houtum gaat fors investeren in de productie van een nieuw soort spaanplaat, gemaakt van onder meer drankbekers. Het is de bedoeling dat in 2018 de eerste ‘groene’ panelen en platen vanuit Swalmen op de markt komen. Dat meldt het FD van 9 januari 2017.

De panelen die Van Houtum gaat maken, vertonen wel wat gelijkenis met mdf of spaanplaat, maar verschillen in chemische samenstelling. Ook de gebruikte techniek is anders. Om de vezels voor de platen met elkaar te verbinden, worden alleen water, druk en warmte gebruikt en dus geen harsen, zoals bij mdf het geval is. De panelen kunnen gebruikt worden als tussenwand, plafondtegels of meubilair.

Volgens Van Houtum zitten veel bedrijven met reststromen van cellulose en vezels. Dit bedrijfsafval, afkomstig van bedrijven en instanties als bijvoorbeeld Schiphol, de Waterschappen en de provincie Friesland, zal als grondstof voor de productie van de groene platen gebruikt gaan worden. Volgens directeur Bas Gehlen moet daarbij gedacht worden aan grassoorten, drankbekers en kleding.

Duurzame productie

Van Houtum maakt al tachtig jaar toiletpapier en papieren handdoeken. Om zich te kunnen onderscheiden, profileert het familiebedrijf zich met duurzame productie. Waar oud papier jarenlang de belangrijkste grondstof voor de productie is geweest, worden nu steeds meer andere materialen gebruikt. Inmiddels komt een derde van de vezels van andere grondstoffen, zoals drankverpakkingen.

Gezien de concurrentie is innoveren noodzaak. Om die reden steekt Van Houtum maximaal 5 miljoen euro in de productie van panelen van 100 procent gerecycled cellulosemateriaal die zonder lijm of hars zijn gemaakt. De Amerikaanse partner Noble Environment Technologies deed tien jaar lang onderzoek naar het procedé en heeft de nieuwe technologie inmiddels gepatenteerd.

Joint venture

De samenwerking met Van Houtum heeft de vorm van een joint venture. ‘Wij weten alles van vezels, van pulp, maar niet hoe je plaatmateriaal maakt. Die kennis heeft onze partner wel’, aldus directeur Gehlen in het FD. Komend voorjaar zal in Swalmen de eerste productielijn van Noble arriveren en kan proefgedraaid worden. Begin 2018 moet de lijn gereed zijn voor grootschalige productie.