Pandemie stuwt verkoop prullenbakken Brabantia

Brabantia

De prullenbakken van Brabantia zijn sinds de start van de pandemie haast niet aan te slepen. Het familiebedrijf – met een hoofdvestiging in Valkenswaard – zag de omzet dan ook met 26 procent (30 miljoen euro) toenemen. ‘Als het afgelopen jaar ons iets geleerd heeft, is het dat de ketens fragiel zijn’, stelt CEO Tijn van Elderen.

Een groot deel van de prullenbakken van Brabantia wordt geproduceerd in het Vlaamse Pelt, net over de grens bij Eindhoven. Alles met een buisvorm wordt hier gemaakt, variërend van afvalbakken tot voorraadbussen. Sinds mei vorig jaar is de vraag amper bij te houden, meldt Van Elderen in het FD. ‘Mensen zitten thuis en ergeren zich aan producten die niet meer functioneren of lelijk zijn geworden.’

Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, werd de productie in Pelt flink opgeschaald. Er werden extra machines aangekocht en het aantal medewerkers ging van 280 naar 400. Van een vijf dagen werkende tweeploegendienst ging Brabantia naar een zes dagen producerende drieploegendienst. De fabriek in Pelt vangt ruim de helft van de extra productie op; een Letse productielocatie 30 procent.

Fragiele ketens

Brabantia heeft overigens ook fabrieken in onder meer China. Het bedrijf kiest er echter bewust voor een deel van de productie in Europa te houden. ‘Als het afgelopen jaar ons iets geleerd heeft, is het dat de ketens fragiel zijn. En in het geval van het verschepen van prullenbakken: dat neemt zoveel ruimte in. Dan kun je het ook in Europa produceren’, aldus Van Elderen in het FD.

Oerdegelijk én verrassend

Het merk Brabantia bestaat inmiddels 102 jaar en staat bekend als oerdegelijk. Een mooie kwalificatie, maar het bedrijf verrast de consument ook graag met nieuwe ontwerpen. Een goed voorbeeld daarvan is de lancering van de afvalbak op pootjes (foto). Behalve het op de markt blijven brengen van dergelijke verrassende producten heeft het bedrijf ook plannen voor uitbreiding in Duitsland én voor overnames in de Verenigde Staten.

Bron: FD