DPD heeft primeur van bezorging per drone

De pakketbezorging via drones lijkt de experimentele fase definitief voorbij. Zeker nu pakketdienst DPD in Frankrijk toestemming heeft gekregen om de bezorging op een reguliere route uit te voeren met zo’n onbemand vliegtuigje, in plaats van vervoer over de weg.

Na twee jaar van succesvolle tests heeft DPD van de Franse luchtvaart-autoriteiten toestemming gekregen om op een reguliere route de bezorging uit te voeren met drones. De route gaat over een lengte van
15 kilometer. De dronebezorging is een wereldwijde primeur.

De drone van DPD zal wekelijks tussen Saint-Maximin-La-Sainte-Beaume en Pourrières, in de Zuid-Franse Provence, heen en weer vliegen. Deze route zorgt ervoor dat DPD pakketten kan bezorgen aan een lastig bereikbaar cluster van bedrijven en start-ups in de technologiesector.

De bezorging per drone betekent ook een heel nieuwe manier van omgaan met de zogenaamde ‘last mile’. Voor zowel het vertrek als de aankomst van de drone gebruikt DPD een terminal die het hele proces van laden en opstijgen tot het landen en leveren van het pakket omvat.

De bewuste drone heeft een bereik tot 20 kilometer en kan een lading aan tot 3 kilo. De maximumsnelheid is
30 kilometer per uur. Het toestel is bovendien uitgerust met GPS en een camera met live datastream. Ook beschikt de drone over een automatische parachute.

Amazon

Ook webwinkel Amazon bezorgde deze maand voor de eerste maal een pakketje per drone. Het werd op 7 december bezorgd bij een klant in de buurt van Cambridge, Engeland. Tussen de online bestelling en de aflevering van het pakket zat circa 13 minuten. De vliegafstand van het pakhuis naar de klant was zo’n 3,5 kilometer.

Amazon hoopt in de toekomst vaker leveringen te doen per onbemand vliegtuig. De bezorgservice is PrimeAir genaamd. Vooralsnog ging het om een test, maar het doel is om binnenkort met tientallen drones te gaan vliegen. Het bedrijf koos voor de start van het experiment voor Engeland vanwege de soepelere wetgeving voor drones daar.

Strenge regelgeving Nederland

Eerder werd in de VS door supermarktketen 7-Eleven bij wijze van experiment ook al een broodje kip en een kop koffie bezorgd per drone. Tal van andere bedrijven overwegen ook een bezorging per vliegtuigje. In Nederland is daar echter voorlopig nog geen sprake van, omdat de regelgeving voor het vliegen met drones hier behoorlijk streng is.