Pakketbezorger Instabox Nederland failliet verklaard

Instabox

Instabox Nederland is failliet verklaard. Door het faillissement van de pakketbezorger verliezen 984 werknemers hun baan. De Nederlandse tak van het van oorsprong Zweedse bedrijf zou onvoldoende winstgevend zijn geweest.

Instabox maakte vooral naam vanwege de opties voor same day delivery en de bezorging naar pakketkluizen. Het bedrijf werd vorig jaar in Nederland actief door de overname van Red je Pakketje. Van dit Amsterdamse bedrijf was al bekend dat het verlies leed. Instabox Group in Zweden zou nu van mening zijn dat de winstgevendheid in Nederland tegenvalt en zet de financiering daarom stop. Saillant detail daarbij is wel dat de Zweden recent nog fuseerden met de ook in Nederland actieve concurrent van Instabox, Budbee.

Instabox-oprichter en CEO Alexis Priftis noemt ‘een verhoogde focus op winstgevendheid’ als reden voor het faillissement. ‘Na het analyseren van prestaties uit zowel het verleden als de toekomst zijn we tot de slotsom gekomen dat Instabox onvoldoende winstgevend zal zijn in Nederland, uitgaand van onze meerjarige doelstellingen.’ Wel wordt door de curator nog gekeken of het bedrijf een doorstart kan maken. Er zouden zich hiervoor inmiddels enkele geïnteresseerden hebben gemeld.

Rode cijfers PostNL

Recent maakte ook PostNL overigens bekend voor het derde kwartaal in de rode cijfers te zijn beland. Reden is dat er beduidend minder pakketten verstuurd werden dan verwacht. Nederlandse consumenten bestellen momenteel door de hoge inflatie en het gedaalde consumentenvertrouwen veel minder online. Bovendien stijgen de personeelskosten van de door PostNL ingehuurde bezorgdiensten. Het bedrijf verwacht de komende kwartalen ook geen verbetering van de huidige situatie.