Pact tegen uitbuiting boeren en kleinere fabrikanten

Grootwinkelbedrijven en fabrikanten van supermarktproducten in Europa hebben een pact in de maak om uitbuiting van boeren en kleinere fabrikanten uit te bannen. Met de ondertekening van vrijwillige afspraken deze zomer hoopt de sector Europese wetgeving te voorkomen. Dat stelt Jan Zijderveld, Europees directeur en lid van de raad van bestuur van Unilever in het FD van 15 mei 2012.

De Europese Commissie bereidt regelgeving voor die oneerlijke contractuele praktijken in de relatie tussen boeren, levensmiddelenfabrikanten en supermarkten moet aanpakken. Dat volgde na klachten over de hoge winkelprijzen voor voedingsmiddelen en lage inkomens van boeren. De sector probeert zulke scherpere regelgeving voor te zijn door zelf orde op zaken te stellen.

De Unilever-directeur presenteerde vorige week samen met de Europese Carrefour-baas, Thomas Huebner, een breder actieplan voor de Europese handel en industrie. Met een aantal concrete doelstellingen gaven ze hun visitekaartje af als de nieuwe leiding van ECR Europe, het platform waarop de industrie sinds 1994 samenwerkt met de handel. Zo wil de sector het aantal kilometers dat vrachtwagens leeg rijden reduceren van dertig procent naar twintig procent in 2020.