Opvallende stijging vraag naar inkopers in industrie

De vraag naar inkoopprofessionals in de industrie is opvallend met ruim acht procent gestegen, terwijl de vraag naar inkoopprofessionals in het algemeen in het eerste halfjaar van 2013 bijna zes procent onder het niveau zat in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit een recente analyse van Yacht.

 

De groeiende vraag naar inkopers in de industrie is vooral te danken aan de goed gevulde orderportefeuille van een groot aantal bedrijven in deze branche in combinatie met forse stappen die zijn gezet naar een zeer volwassen inkoopfunctie. Industrieel inkoopmanagers zijn nog steeds erg gewild. Door de steeds kortere time-to-market ontstaat er een druk op de inkoopprocessen. Hier wordt vaker gevraagd om inkoopprofessionals met een integrale focus, die in staat zijn de supply chain te overzien en te managen.

De vraag naar inkoopmanagers is stabiel gebleven en de vraag naar operationele inkopers gekrompen met 7,5 procent. De stabilisering van het aantal inkoopmanagers is volgens Yacht, die continu de arbeidsmarkt voor ervaren, hoger opgeleide inkopers monitort, vooral te verklaren doordat het laaghangende fruit is geplukt en inkoopmanagers nu zorg moeten dragen voor structurele verbeteringen in het inkoopproces, wat de groeiende vraag naar inkopers in de industrie verklaart.