Opslagbedrijf Broekman breidt uit op Maasvlakte

Het Rotterdamse opslag- en distributiebedrijf Broekman Logistics laat een nieuwe opslagloods bouwen op de Rotterdamse Maasvlakte. Door het vertrek van de chemische industrie uit Europa moeten steeds meer halffabrikaten geïmporteerd worden. Die import gaat voor een groot deel via de haven van Rotterdam, wat zorgt voor een toenemende vraag naar opslagcapaciteit voor gevaarlijke stoffen. Dat meldt het FD van 18 januari 2016.

Raymond Riemen, CEO van Broekman Logistics, gaat ervan uit dat de vraag naar opslagcapaciteit voor gevaarlijke stoffen de komende jaren flink zal groeien. Om daarin ook op termijn te kunnen blijven voorzien, laat het bedrijf op de Maasvlakte een nieuwe opslagloods bouwen, samen met vastgoedontwikkelaar Dudok Logistiek Vastgoed. Met de bouw is een bedrag gemoeid van circa 15 miljoen euro.

Hoge energie- en grondstoffenkosten

Door de relatief hoge energie- en grondstoffenkosten in Europa verplaatste een fors deel van de chemische industrie zich de afgelopen jaren naar de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Azië. Deze goederen komen nu daar vandaan per container de Rotterdamse haven binnen. Een deel van de stoffen gaat direct verder naar andere bestemmingen binnen Europa; een ander deel wordt eerst opgeslagen alvorens verder vervoerd te worden.

De nieuw te bouwen loods van Broekman wordt 12.500 m2 groot: een uitbreiding van de capaciteit in Rotterdam van maar liefst 30 procent. Daarmee claimt het bedrijf marktleider te zijn in dit segment in Nederland. Daarnaast huurt Broekman er ook nog eens ruim 22.000 m2 extra ruimte bij voor de opslag van niet-gevaarlijke stoffen. De totale opslagcapaciteit van het bedrijf komt daarmee uit op 25.000 m2.

Herverpakken en herlabelen van producten

Voor Broekman is de opslag overigens niet alleen interessant vanwege de groeiende hoeveelheden. Producenten stoten daarnaast ook steeds vaker bepaalde handelingen af, zoals het herverpakken of herlabelen van producten. CEO Riemen geeft in het FD aan dat het bedrijf die handelingen overneemt, waardoor de marges flink stijgen. Verder neemt Broekman ook allerlei administratieve formaliteiten over, zoals het afhandelen van douane- en invoerrechten.