Opnieuw enorme groei webshops na aanscherping corona-maatregelen

webshops

Na afloop van de op 28 september gehouden corona-persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zagen de webshops die bij Montapacking hun fulfilment hebben ondergebracht hun omzet binnen een uur tijd met maar liefst 40 procent toenemen. Deze extra toestroom van orders bleef ook afgelopen week doorlopen, met een plus van 36 procent vergeleken met de week daarvoor.

Webshops profiteerden tijdens de hele corona-periode al enorm van het massale thuiswerken. In de afgelopen zes maanden zagen zij hun omzet dan ook hard toenemen. Montapacking zelf groeide in die periode naar 1100 webshops, door in recordtijd maar liefst 450 webshops aan te sluiten en hun voorraden en fulfilment volledig over te nemen. Een hele uitdaging, naast die van de enorme groei van de al bestaande klanten van Montapacking.

Webshops profiteren volop van thuiswerken

‘Webshops die hun logistieke toeleverketen voor elkaar hebben en door onze systemen worden geattendeerd op hun voorraden en omloopsnelheid, hebben volop geprofiteerd van het thuiswerken’, zegt Edwin van der Ham, directeur van Montapacking. Het blijkt dat consumenten vooral overdag vaker bestellen doordat privé en werk meer met elkaar verweven zijn tijdens het thuiswerken. Daarnaast heeft het thuiswerken als voordeel dat bezorgers van pakketjes gemakkelijker overdag terechtkunnen. Hierdoor is de kans op een succesvolle aflevering veel hoger en daalt het retourenpercentage.

Ruim 30 procent stijging verwacht

Van der Ham: ‘Onze AI-systemen voorspellen ook voor maandagavond weer een grote piek, dus die verwachten waarschijnlijk weer een toespraak van onze minister-president. Maar daar hebben we al op ingegrepen. We accepteren die automatische voorspellingen niet klakkeloos, maar zoeken continu naar de optimale combinatie tussen razendsnelle AI-berekeningen en onze ervaren logistiek specialisten. Wel significant is dat onze AI-systemen voor de komende twee tot drie thuiswerkweken een extra stijging ten opzichte van vorige week verwachten van ruim 30 procent. Deze verwachting is een gemiddelde van alle bij ons aangesloten 1100 webshops’, aldus Van der Ham.