Operationeel inkopen is een stompzinnige bezigheid

‘Operationeel inkopen is een stompzinnige bezigheid. Daar gaan we mee stoppen!’, dat zegt Frank-Jan Evers, plant manager bij Agrifac. Hij sprak tijdens een evenement over online samenwerken in de supply chain, georganiseerd door TradeCloud op 16 oktober 2013. Deze start-up introduceert een nieuw business-to-business-platform waarin klanten en leveranciers in de supply-chain eenvoudig kunnen communiceren in de cloud.

‘Van samenwerking in de supply chain komt geen sikkepit terecht.’ Jack van der Veen, professor Supply Chain Management aan de Business Universiteit Nyenrode, herhaalde het nog maar eens een keer tijdens het evenement dat de titel ‘Supply Chain Sauna – Durf jezelf bloot te geven’ had. Volgens hem is het tijd voor een andere generatie die gewend is om informatie te delen en anderen te vertrouwen. De toekomst van communicatie tussen bedrijven ligt in de cloud. ‘Je moet het alleen nog wel durven’, meent Van der Veen.

Het online platform TradeCloud, dat recentelijk werd toegelaten tot incubator YES!Delft, moet dat delen een stuk eenvoudiger maken. Het moet bovendien de onderlinge relatie versterken en tijd en geld besparen. ‘Bij de orderafhandeling is de communicatie vaak een chaos’, zegt CEO Tonnis de Boer van TradeCloud. ‘Er worden telefoontjes gepleegd, mails verzonden, gebeld en informatie overgetypt. Dat vertraagt het proces, kost geld en geeft het risico op menselijke fouten.’ TradeCloud geeft klanten en leveranciers online toegang tot zaken zoals de catalogus, realtime voorraadgegevens, orderstatus en gerelateerde ‘in context’ geplaatste communicatie.

Meer tijd voor klanten

TradeCloud-seminarEffectief samenwerken in de cloud vergt alleen nog wat lef. Ondernemers moeten transparant durven zijn. Zo vindt ook Frank-Jan Evers van Agrifac. De producent van landbouwspuiten en bietenrooiers koos voor TradeCloud  voor het verkorten van de time-to-market door vergaande integratie met leveranciers. Evers is van mening dat bedrijven af moeten van al het laagwaardige werk. Operationeel inkopen is een stompzinnige bezigheid. Het draait om medewerkers, klanten en leveranciers blij maken en houden. ‘Van intensieve samenwerking wordt je slank en snel, en daar heeft de concurrent geen antwoord op.’

Vacu Vin, een internationale producent en distributeur van innovatieve voedsel- en wijngerelateerde producten, koos onlangs voor TradeCloud om de orderadministratie te automatiseren en transparanter te maken voor klanten. Het platform van TradeCloud stelt klanten van Vacu Vin in staat om 24 uur per dag producten te bestellen, de status van een bestelling te controleren en informatie te vergaren. Vacu Vin kan daarmee meer omzet genereren, zonder verhoogde administratieve lasten of extra personeel. ‘TradeCloud zorgt bij Vacu Vin vooral voor minder administratieve rompslomp. De binnendienst kan daarom meer tijd aan klanten besteden’, aldus Stephan Schneider, directeur van Vacu Vin.

>> Bekijk hier foto’s van het evenement