Ook Rolls-Royce verdacht in smeergeldaffaire Petrobras

Rolls-Royce, de Britse bouwer van vliegtuigmotoren en gasturbines, is mogelijk ook betrokken bij het Braziliaanse corruptieschandaal rond staatsenergiemaatschappij Petrobras. Dat meldt het FD van 17 februari 2015.

Rolls-Royce levert gasturbines aan Petrobras. Om in aanmerking te komen voor een contract ter waarde van zo’n honderd miljoen dollar zou Rolls-Royce honderdduizenden dollars aan steekpenningen hebben betaald aan het door de Braziliaanse overheid gecontroleerde concern.

De Britse krant Financial Times meldt dat een werknemer van Petrobras met een lange staat van dienst toegegeven zou hebben dat hij ten minste tweehonderdduizend dollar aan steekpenningen van Rolls-Royce heeft ontvangen. Dat bedrag zou zijn weggesluisd naar politici en leidinggevende managers binnen Petrobras.

Petrobras is al langere tijd in opspraak. Er lopen diverse corruptiezaken, waarbij ook de Nederlandse boorplatformbouwer SBM Offshore betrokken is. Dit schandaal leidde vorig jaar tot een schikking van SBM van tweehonderdveertig miljoen dollar met justitie in Nederland. In Brazilië gaat het onderzoek nog verder. Onlangs stapte zelfs de hele top van Petrobras op in verband met diverse corruptieschandalen.

Het feit dat nu ook Rolls-Royce wordt genoemd in de smeergeldaffaire, zou erop kunnen duiden dat de corruptieschandalen bij Petrobras zich nog uitbreiden. De beschuldigingen aan het adres van Rolls-Royce komen volgens de Financial Times ook net naar buiten op het moment dat het Britse bedrijf zich moet verweren tegen verdenkingen van corruptie in China en Indonesië.