Ook Porsche duikt in blockchain

Porsche

De Duitse autofabrikant Porsche duikt in blockchain om zo het productieproces te verbeteren. Claudio Welch van Porsche sprak tijdens de Blockchain Expo in Amsterdam over de kansen en uitdagingen die blockchain biedt.

Volgens Welch voltrekken de ontwikkelingen in de auto-industrie zich in hoog tempo. ‘Technologie speelt daarin een steeds belangrijkere rol. Je kunt dan denken aan elektrische auto’s, of de ontwikkeling van zelfsturende auto’s. De laatste jaren richten wij ons ook op blockchain en kunstmatige intelligentie’, aldus Welch.

Zo draait volgens hem momenteel een pilot op de datastructuur van de virtuele munt Ethereum, met als doel de herkomst van het in hun auto’s gebruikte koeienleer helder te krijgen. Dat blijkt in de praktijk namelijk vaak lastig. Want waar komt de koe precies vandaan? En heeft het dier een goed leven gehad?

Natuurlijk kan Porsche kan daar wel afspraken over gemaakt hebben met de leverancier, maar worden die afspraken ook nageleefd? Het blijkt tot nu toe moeilijk om direct bewijs te leveren. Reden voor de autofabrikant om in blockchain te duiken. Alle stappen in de supply chain kunnen op die manier exact gevolgd worden; van boer naar slachter en looierij tot uiteindelijk de bekleding in de auto.

Andere blockchain-projecten van Porsche

Behalve voor de herkomst van materialen is Porsche ook volop bezig met de ontwikkeling van andere projecten die gebruik maken van de technologie van blockchain. Ze doet dat samen met de start-up Xain, die in de zomer van vorig jaar de eerste Porsche Innovation Contest over het thema blokchain won. Interdisciplinaire teams uit heel Porsche werkten daarna drie maanden lang met Xain samen om toepassingen te ontwikkelen en te testen. Zo werd blockchain in de Porsche Panamera geïntroduceerd. Ook wordt gekeken naar toepassingen op het gebied van opladen en parkeren.

Bron: BTCDirect