Ook Getir stopt flitsbezorging in Nederland

Getir

Flitsbezorger Getir stopt met de supersnelle bezorging van boodschappen in ons land. Het bedrijf beëindigt ook de activiteiten in Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Alleen in thuisland Turkije blijft Getir actief.

De flitsbezorging van boodschappen beleefde haar hoogtijdagen tijdens de coronajaren. De huidige omzet van Getir in Europa en de VS maakt echter nog maar 7 procent van de omzet van het bedrijf uit. Reden om de stekker eruit te trekken. In Nederland gaan twintig vestigingen dicht.

Getir stond overigens al langer onder druk. In augustus ontsloeg het bedrijf ongeveer 10 procent van het totale personeelsbestand, in totaal zo’n 2500 banen. Ook trok het bedrijf zich terug uit Spanje, Portugal en Italië. Daar komen Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten nu dus bij.

Gorillas eveneens weg uit Europa

Met het vertrek van Getir verdwijnt ook Gorillas uit Europa, de concurrent die de Turkse flitsbezorger vorig jaar nog overnam. Ook die overname resulteerde niet in voldoende groei. In 2022 stopte ook Zapp al met zijn flitsbezorging; het was toen juist Gorillas dat de drie resterende vestigingen van Zapp en een deel van het personeelsbestand overnam.

Om zowel de terugtrekking van Getir uit Europa en de VS als zijn eigen toekomst te kunnen garanderen, rondde het bedrijf recent een nieuwe investeringsronde af. Het hiermee opgehaalde kapitaal wordt ook gebruikt om de Turkse tak van het bedrijf te versterken. Het Duitse Flink is nu als laatste flitsbezorger actief in Nederland.