Ontslagronde bij verzendplatform Sendcloud

Sendcloud

Verzendplatform Sendcloud heeft zo’n vijftig medewerkers moeten ontslaan. CEO Rob van den Heuvel laat op LinkedIn weten dat het bedrijf zich gedwongen ziet afscheid te nemen van ruwweg 10 procent van het personeel in Europa. Het Eindhovense bedrijf slaagt er door de huidige economische ontwikkelingen volgens Van den Heuvel namelijk niet in te voldoen aan de groeiverwachtingen voor dit jaar.

Sendcloud telde tot voor kort zo’n 450 werknemers en was van plan het personeelsbestand dit jaar uit te breiden met nog eens 250 extra krachten. Het bedrijf startte in 2012 toen Rob van den Heuvel en zijn compagnons hun digitale verzendtool voor webwinkels lanceerden. Die tool regelt het hele verzendproces, van het printen van een label tot retourzendingen.

Het bleek een succesformule en al gauw werden contracten afgesloten met alle grote vervoerders, waardoor webshopeigenaren er ineens veel meer verzendopties bij kregen. Mede door de coronacrisis en de vlucht die e-commerce daardoor nam, breidde het bedrijf razendsnel uit.

Groeikapitaal

In 2020 groeide ‘Europa’s #1 verzendplatform voor e-commerce’ , zoals Sendcloud zichzelf afficheert, nog ruim 120 procent. De omzet steeg van 82 miljoen euro in 2020 naar 111 miljoen euro in 2021, maar tegelijkertijd nam ook het verlies – als gevolg van hoge investeringen – toe, van 2,2 miljoen euro in 2020 naar 8,6 miljoen euro in 2021. Wel haalde het bedrijf een jaar geleden bij een financieringsronde nog zo’n 150 miljoen euro op. Het groeikapitaal was bedoeld voor expansie zowel binnen als buiten Europa. Ook werd gedacht aan eventuele overnames van concurrenten.

Sendcloud heeft momenteel ruim 23.000 klanten in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk.