Online boodschappendiensten in opmars

Hoewel Nederland een voorloper is met internetbestellingen, loopt het achter op de dagelijkse boodschappenmarkt. De Nederlandse markt voor online boodschappen doen is vooralsnog erg klein en het is nog onduidelijk of er geld mee te verdienen valt. Tot nog toe was Albert Heijn degene met de dominante positie op dit gebied, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Dat valt op te maken uit een artikel in het FD op 30 mei 2014.

Het business model van een online boodschappendienst is fundamenteel moeilijk, zo stelt retailspecialist Marc Hoogenberg van Strategy&. ‘Er zijn veel variabelen kosten, waardoor de schaalvoordelen niet zo groot zijn. Ook al verdubbelt het aantal orders, dan nog zullen de online boodschappendiensten niet winstgevend zijn.’

Dat het complex is om een winstgevende bezorgdienst op te zetten, blijkt wel uit het feit dat meerdere online boodschappendiensten hun activiteiten weer hebben moeten staken. Voorbeelden hiervan zijn Truus.nl, BoodschappenXL, Maxfood en Superdirect.com.

Maar er zijn concurrenten in opmars. Jumbo, die tot nog toe druk was met de integratie van C1000, start dit jaar zijn webverkopen. Nog dit jaar zullen meerdere varianten van onlineverkoop worden opgestart. Ook Coop, dat al met vijftig winkels thuisbezorgt en een ophaalpunt heeft, wil toe naar een landelijk netwerk. En PostNL droomt ervan om de samenwerking met Plus uit te breiden naar een landelijke boodschappenbezorgdienst.

Daarnaast breidde PostNL de bezorging met Vershuys.com onlangs uit van de regio Venlo naar heel Limburg, met als uiteindelijk doel landelijk uit te rollen. ‘Wij moeten zeventig producten verzamelen en gekoeld en dagvers leveren, en de consument verwacht ook nog dat die goedkoper zijn via internet’, zegt Marwin Dekkers, directeur van Vershuys.com. Vershuys realiseert dit met steun van eigenaar en Plus-ondernemer Geert Benders. Die levert tegen Plus-prijzen producten van A-merkproducenten en huismerken. Telers, bakkers, boeren en slagers leveren hun dagverse producten zelf af, zonder tussenschakels.