Onderzoek JLL: explosieve groei aantal dc’s

Het aantal distributiecentra blijft explosief groeien. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL). Dit jaar komt er naar verwachting nog een half miljoen vierkante meter bij, bericht het FD van 18 mei 2015.

De beschikbaarheid van logistiek vastgoed is sinds 2008 met ongeveer drie miljoen vierkante meter toegenomen tot ruim 26 miljoen. Dit ondanks de crisis in de vastgoedsector. Alleen onder distributiecentra die niet voldoende gemoderniseerd zijn, is er sprake van leegstand. De sterke toename van het aantal dc’s wordt mede veroorzaakt door de opkomst van distributiecentra met een oppervlakte van 40.000 vierkante meter of meer, de zogeheten megahallen.

Een voorbeeld van zo’n megahal is bijvoorbeeld het dc van 58.000 m2 dat Action vorig jaar in Echt realiseerde. Een andere grote logistieke hub (45.000 m2) werd vorig jaar door Brand Loyalty in Venlo gebouwd. Vos Logistics breidde de opslagcapaciteit in Oss uit met 24.000 m2 tot een totaaloppervlak van 170.000 m2. En Wehkamp realiseert in Zwolle momenteel ’s werelds grootste geautomatiseerde dc voor webwinkelen met een totale oppervlakte van 47.000 m2.

Limburg beste logistieke regio

Als gevolg van het toenemende aanbod staat volgens JLL het rendement voor beleggers inmiddels licht onder druk. In totaal investeerden beleggers vorig jaar 1,1 miljard euro in logistiek vastgoed: een toename van 39 procent ten opzichte van 2013. Gewilde locaties zijn vooral Amsterdam/Schiphol en zuidelijke logistieke centra zoals Roosendaal, Tilburg/Waalwijk en Venlo/Venray. Volgens JLL is Limburg de beste logistieke regio van Nederland.