Onderzoek: hyperloops en huisrobots in 2030

hyperloops en huisrobots

Consumenten verwachten dat technologie in 2030 een hoofdrol zal spelen in de steden, en hyperloops en huisrobots zijn daarin gemeengoed. De nieuwe technologie wordt volgens hen ingezet ter verbetering van de algemene levenskwaliteit. Daarnaast zal deze maatschappelijke voordelen opleveren en ervaringen personaliseren. Dat blijkt uit onderzoek van Dassault Systèmes.

Op de vraag wat hun verwachtingen zijn voor toekomstige ervaringen op het gebied van home, reizen, gezondheid en retail, noemden ondervraagden diverse technologieën die volgens hen nu al voor disruptie zorgen en de norm worden in 2030. Denk hierbij aan een spoor voor de hyperloop, het door Elon Musk gepresenteerde concept van de vacuümtrein. Of aan volledig verbonden smarthome-systemen, mobiele betalingen en gepersonaliseerde preventieve gezondheidsplannen.

De consument ziet personalisatie als een van de grootste voordelen van technologische innovaties in 2030 in de genoemde branches. Tegelijkertijd verwachten ze voordelen van de verschillende technologieën op het gebied van security, energie-efficiëntie, gemak, toegankelijkheid, besparingen en preventie.

Gepersonaliseerde ervaringen

Gepersonaliseerde ervaringen zijn volgens de respondenten het belangrijkste voordeel van vooruitstrevende technologieën. Vooral 18- tot 34-jarigen verwachten dat technologie ervaringen oplevert die zijn aangepast aan hun persoonlijke behoeften en smaak. De 35-plussers verwachten juist dat technologische vooruitgang in de eerste plaats leidt tot een betere levenskwaliteit.

Het huis van 2030 is volgens de ondervraagde consumenten veilig en energiezuinig. Meer dan 70 procent denkt tegen die tijd gebruik te maken van op afstand te besturen apparaten, assistenten die ze met hun stem kunnen aansturen en volledig aangesloten smarthome-systemen. Bijna 50 procent verwacht een gepersonaliseerde virtuele assistent of robot in huis te gebruiken.

Reizen met hyperloop

Transport en mobiliteit worden naar verwachting steeds meer elektrisch en verbonden. De voordelen hiervan zijn volgens de respondenten besparingen op kosten en reistijd en verbeterde verkeersveiligheid en levenskwaliteit. Meer dan 70 procent van de respondenten voorspelt hybride of volledig elektrische voertuigen te gebruiken, terwijl meer dan de helft denkt te reizen met een hyperloop. 38 procent houdt rekening met het gebruik van luchttaxi’s. Meer dan driekwart van de ondervraagden verwacht gepersonaliseerde passagierservaringen. Denk hierbij aan geoptimaliseerde navigatiepaden en door de stad gestuurde verkeersregulering.

Gepersonaliseerde preventieve gezondheids- en thuisbehandelingen worden de norm, menen de ondervraagden. Meer dan 80 procent van de respondenten vermoedt ziektes te kunnen voorkomen en langer te leven. Ze denken dat technologie ze in staat stelt hun persoonlijke gezondheid gemakkelijker en effectiever te beheren. 83 procent noemt preventieve plannen die zijn gebaseerd op gedrag of voeding. 81 procent vermoedt dat apparaten waarmee patiënten thuis zelf behandelingen kunnen uitvoeren een positieve bijdrage leveren. Bovendien verwacht 80 procent dat volledig elektronische registratiesystemen gaan helpen.

Fysieke winkels blijven

Fysieke winkels verdwijnen volgens de consumenten niet. De in-store ervaring verandert volgens hen wel als het gaat om betalingen en het inzetten van technologieën. 84 procent van de respondenten verwacht mobiele betalingen in winkels te gebruiken. Ook denken zij dat de producten die zij kopen op ieder moment en op iedere willekeurige locatie geleverd worden om het winkelen eenvoudiger te maken. 55 procent acht het onwaarschijnlijk dat het in 2030 alleen nog maar mogelijk is om virtueel te winkelen.

‘Dit onderzoek over consumentenverwachtingen van de stad in 2030 stelt ons in staat om hypes te vergelijken met wat de consument daadwerkelijk ervaart als realiteit’, aldus Florence Verzelen, Executive Vice President voor Industry Solutions, Field Marketing en Global Affairs bij Dassault Systèmes. ‘Consumenten houden rekening met een enorme verandering – op ieder aspect van hun leven. Dit inzicht in hun denken biedt waardevolle feedback voor bedrijven, zodat ze weten wat ze moeten verkennen, ontwikkelen en versnellen. Het bevestigt dat gepersonaliseerde initiatieven een cruciaal thema zijn voor innovatie.’