Oene Eelke Haakma naar Flexoplast

Oene Eelke Haakma verruilde zijn functie hoofd Supply Chain bij Koninklijke Euroma in Wapenveld voor die van supply chain manager bij Flexoplast, waar Supply Chain een nieuwe afdeling is. Bij de keuze voor een andere werkgever speelde de reisafstand een grote rol.

WAAROM NAAR FLEXOPLAST?
‘De reisafstand was een belangrijke factor. Die is nu meer dan gehalveerd ten opzichte van mijn vorige werkgever. Bij Euroma in Wapenveld had ik het prima naar mijn zin, maar het was anderhalf uur rijden vanaf mijn woonplaats in Noordoost-Friesland. Eigenlijk zonde van de tijd.

Toen Logisch Werving en Selectie mij attendeerde op de functie bij Flexoplast in Harlingen, ben ik in gesprek gegaan. In vergelijking tot mijn vorige baan is de functie bij Flexoplast breder en dat geeft een extra uitdaging. Daarnaast vond ik het belangrijk dat het bedrijf aanverwant was aan de levensmiddelenindustrie. Om als toeleverancier flexibel te reageren op de onvoorspelbaarheid van de vraag, vind ik een boeiend spel. Bovendien zit ik dicht op de productie en dat wat je maakt zie je ook terug in de schappen; ik zie daar dus een stukje van mezelf terug.’

WAT GA JE DOEN?
‘Supply Chain is een nieuwe afdeling binnen Flexoplast. Voor mijn komst werd de supply chain decentraal aangestuurd door de verschillende afdelingen. Jaarlijks produceert Flexoplast ruim 30.000 ton kwalitatief hoogwaardige flexibele kunststofverpakkingen op twee locaties, in Harlingen en in Wieringerwerf. Als supply chain manager ben ik voor beide locaties verantwoordelijk voor inkoop, planning op de lange en korte termijn, ordervoorbereiding, goederenontvangst, opslag en expeditie. Ik stuur in totaal 18 personen aan en rapporteer zelf aan het MT-lid Operations Flexoplast. Ik ben begonnen met een analyse van het intern verbeterpotentieel. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst ligt in samenwerken in de keten, maar dat kan pas als de zaken intern goed voor elkaar zijn.’

WAT VOOR MANAGER BEN JE?
‘De mens staat bij mij centraal. Je kan nog zo’n mooie machine hebben staan; het zijn de mensen die het moeten doen. Als leidinggevende ondersteun ik mijn mensen waar dat nodig is, maar ik vind het ook belangrijk dat ze zelf initiatieven oppakken. Ik kom daarom dagelijks op de werkvloer. Ik geef de medewerkers een handreiking en probeer ze te triggeren door ze kritische vragen te stellen. Ik wil daarmee bereiken dat ze scherp blijven zodat het geen repeterende exercitie wordt. Het leukste aan supply chain management vind ik dan ook dat geen enkele dag gelijk is. Ik houd wel van een beetje leven in de brouwerij.’