Ocean- en parcel-trackingmogelijkheden op Shippeo-platform

ocean- en parcel-trackingmogelijkheden

End-to-end visibility zorgt voor minder vragen, minder klachten, een betere customer experience en uiteindelijk een hogere klanttevredenheid en meer business. Met de toevoeging van ocean- en parcel-trackingmogelijkheden aan haar platform speelt Shippeo in op de behoefte aan meer inzicht in de logistieke keten.

Door Marysa Vos

Ieder bedrijf waar transport een strategisch onderdeel is van de bedrijfsvoering, heeft behoefte aan inzicht in de actuele status van goederen. De vragen van zowel retailers als producenten over realtime informatie rond het transport van hun producten blijken soms zelfs meer dan 50 procent van de tijd van planners in beslag te nemen. Door de toevoeging van ocean- en parceltracking aan het platform voor roadtracking van Shippeo kunnen bedrijven hun producten nu end-to-end volgen in alle onderdelen van de supply chain en wordt de tijd van planners waardevoller besteed. ‘Visibility in de keten heeft daarnaast een positieve impact op de klanttevredenheid, servicelevels, de kosten en efficiency’, benadrukt Dennis van Bodegom, Director Northern Europe bij Shippeo.

De behoefte aan inzicht in de keten is bij zowel producenten als retailers aanwezig. ‘Als producent wil je weten wanneer kritieke grondstoffen of halffabricaten binnenkomen, zodat de productie daarop kan worden afgestemd’, geeft Van Bodegom aan. Evenzo wil een retailer inzicht hebben in de status van de zendingen ter bevoorrading van de dc’s en tenslotte de winkels. Volgens Van Bodegom is het alleen kunnen volgen van transport, waar over lange afstanden vaak vertragingen plaatsvinden, onvoldoende. ‘Wanneer de levering van een zeevracht meerdere dagen of soms zelfs weken later is dan gepland, wil je dat als bedrijf weten. Zeker in de retail waar door lege schappen of magazijnen de marges nog verder onder druk komen te staan’, verklaart Van Bodegom het belang van realtime inzicht in de goederenstatus. Met het end-to-end visibility-platform van Shippeo kunnen bedrijven waar nodig vertragingen direct communiceren met magazijnen en winkels zodat promotieacties en planningen eventueel kunnen worden aangepast.

Kortere terugverdientijd

Het platform van Shippeo heeft een positieve impact op de klanttevredenheid, planning en efficiency van bedrijven, maar de adoptiegraad van logistiek dienstverleners bepaalt grotendeels het daadwerkelijke succes. ‘Wanneer niet alle vervoerders met hun systeem aangesloten zijn op het platform, heb je als bedrijf namelijk nog steeds geen volledig inzicht in de keten’, verklaart Van Bodegom. Shippeo zorgt voor de technologische aansluiting en traint de logistiek dienstverleners in hun eigen taal zodat de adoptie van het platform en de datakwaliteit maximaal is. ‘Dan is meteen de terugverdientijd korter’, aldus Van Bodegom.

Adoptiematrix innovaties

ocean- en parcel-trackingmogelijkheden ShippeoOm inzicht te geven in de complexiteit van de gebruikte technologische mogelijkheden en weer te geven wat de mate van verandering van werkzaamheden is door het end-to-end visibility-platform van Shippeo, is deze gepositioneerd in de adoptiematrix voor innovaties. Hoe lager een tool of technologie scoort, hoe eenvoudiger bedrijven deze kunnen adopteren en integreren in hun business. Het omgekeerde geldt ook. Wanneer een bedrijf een product ontwikkelt dat of dienst ontwikkelt die hoog scoort op technologische complexiteit en dit/deze veel verandering van de dagelijkse werkzaamheden vereist, zal de adoptie lastiger zijn. Tools en technologieën die hoog scoren op complexiteit, moeten hun toepasbaarheid vaak nog bewijzen. Een voorbeeld daarvan is een technologie als blockchain.

Shippeo-platform in matrix

Shippeo maakt gebruik van technologische mogelijkheden door verschillende systemen van vervoerders samen te brengen in één platform. Een producent heeft veelal meerdere vervoerders met ieder een eigen systeem. Het proces en de aantallen maken het complex, maar Shippeo neemt de volledige aansluiting ervan op zich, wat maakt dat de innovatie gunstig scoort op technologische complexiteit. Voor de integratie worden transporteurs getraind. Met het platform verwerken werknemers niet langer handmatig gegevens, maar worden deze digitaal uitgewisseld. Dat maakt het voor betrokken partijen mogelijk realtime nieuwe opdrachten en statussen in te zien. Planners worden ontlast en de snelheid neemt toe, reden waarom het platform in het midden van de matrix is geplaatst.