NXP gokt met overname op doorbraak ‘internet of things’

Chipfabrikant NXP neemt collega Freescale over. Het bedrijf doet daarmee de op een na grootste overname in de Nederlandse geschiedenis. Met de overname gokt NXP op een doorbraak van het ‘internet of things’, blijkt uit berichtgeving in het FD van 3 maart 2015.

NXP en Freescale hebben hoge verwachtingen van het ‘internet of things’, de ontwikkeling waarbij steeds meer apparaten een eigen internetverbinding krijgen. Beide bedrijven maken al chips voor dergelijke toepassingen, maar als de ontwikkeling zich doorzet, kunnen ze de chips op termijn aan nog veel meer bedrijven verkopen: van stofzuiger- en wasmachinefabrikanten tot logistieke dienstverleners en de auto-industrie.

Al ruim vijftien jaar wordt de opkomst van het internet der dingen voorspeld, maar een doorbraak lijkt nu echt aanstaande door de opkomst die de smartphone maakte. Deze kan als zenuwcentrum voor consumenten dienen, als ze hun elektronica op afstand aan willen sturen. De doorbraak is een belangrijke voorwaarde om van de combinatie van NXP en Freescale een succes te maken.

Het Eindhovense bedrijf financiert de overname deels met geleend geld. Opmerkelijk, want zowel NXP als Freescale vochten jarenlang tegen de torenhoge schulden waarmee private-equity-eigenaren hen hadden opgezadeld. Net nu de Nederlandse en Amerikaanse chipfabrikanten hun schulden weer naar gezondere proporties hebben afgebouwd, maakt NXP bekend dat het Freescale overneemt.

Van de overnamesom van 11,8 miljard euro (16,7 miljard euro inclusief schulden), wordt één miljard euro betaald uit nieuwe leningen. Nog eens één miljard euro haalt het bedrijf uit de eigen kas; de rest van de transactie wordt voldaan in aandelen. NXP gaat daarmee scherper aan de wind varen. Het bedrijf geeft aan zijn schuldenratio binnen twee jaar weer naar het huidige niveau af te zullen bouwen.