Noord-Limburg opnieuw aan kop in Ranking Logistiek 2017
Noord-Limburg prolongeert in de Logistieke Ranking 2017 zijn titel van beste logistieke hub. De ranglijst van vastgoedadviseur JLL maakt daarnaast duidelijk dat de verbeterde economische omstandigheden, het toegenomen consumentenvertrouwen en de aanhoudend lage rente voor een positief sentiment in de markt zorgen. Dat is ook merkbaar in de grote logistieke hotspots, waar de vraag naar kwalitatief vastgoed sterk is gegroeid in vergelijking met 2015.
De regio Noord-Limburg toonde voor het tweede jaar op rij aan een zeer aantrekkelijke locatie te zijn voor zowel gebruikers als beleggers. Venlo is volgens JLL de drijvende kracht achter deze koppositie. Utrecht steeg zes plaatsen ten opzichte van 2015 en staat nu op nummer 2 in de Ranking Logistiek. Deze sterke stijging komt met name voort uit de aantrekkelijke locatie voor stadsdistributie. De derde plaats wordt ingenomen door Zuidoost-Noord-Brabant. Dat was ook in de editie van 2015 het geval.
Groot-Amsterdam behaalt in de lijst een vierde plaats, Zuid-Limburg staat op plek 5, Groot-Rijnmond op 6 en Midden-Noord-Brabant scoort een zevende plaats. Een opvallende nieuwkomer in de top-10 is Zuidoost-Zuid-Holland, dat de achtste positie inneemt. Door schaarste in de bredere regio (Rijnmond) hebben er diverse transacties plaatsgevonden en wordt er momenteel speculatief ontwikkeld. Arnhem/Nijmegen behaalt een negende plek in de ranking en de tiende plaats is voor West-Noord-Brabant.
Schaarste modern logistiek vastgoed
Met een leegstandspercentage van 4,4 procent (circa 1,3 miljoen m²) is volgens JLL het logistieke aanbod de afgelopen jaren fors gedaald. Daarnaast is het logistieke opnamevolume over de afgelopen drie jaar sterk gegroeid en telt dit in de eerste helft van 2017 al circa 1,4 miljoen m². Dit maakt dat de logistieke gebruikersmarkt zich ten opzichte van 2015 enorm heeft ontwikkeld.
Vanwege de sterke opnamegroei is het aandeel van moderne distributiecentra als onderdeel van de totale voorraad aanzienlijk toegenomen. De nieuwbouw van dc’s wordt grotendeels gedreven door de schaarste aan direct beschikbaar modern logistiek vastgoed. De huidige lage aanvangsrendementen zorgen er daarnaast volgens JLL voor dat het ontwikkelen van nieuwbouw aantrekkelijk is, doordat de kosten ervan beduidend lager liggen dan de beleggingswaarde van het vastgoed.
2017 recordjaar voor logistieke beleggingen
Behalve een positieve groei op de gebruikersmarkt heeft ook de beleggingsmarkt de afgelopen twee jaar een extra stimulans gekregen. Het beleggingsvolume in de eerste helft van 2017 bedraagt al ruim 800 miljoen euro. Met nog enkele grootschalige transacties in de pijplijn voor de tweede helft van het jaar wordt 2017 een recordjaar voor logistieke beleggingen.
Bas Geijtenbeek, head of Industrial & Logistics van JLL Nederland: ‘Voor de logistieke sector blijven de signalen, voor zowel de gebruikers- als beleggersmarkt, op groen staan. Op basis van onze supply chain-index, die de vraag naar logistiek vastgoed voorspelt, blijkt dat de vraag naar logistiek vastgoed blijft groeien. Deze groei komt voornamelijk voort uit de retail- en e-commerce-sector.’