Noord-Limburg beste regio voor logistieke sector

De regio Noord-Limburg is de beste logistieke regio van Nederland, zo blijkt uit de ranking Logistieke Locaties van JLL. Dankzij de strategische ligging voor internationale distributie streeft de logistieke hotspot van Nederland alle andere regio’s voorbij. Zuid-Limburg neemt de tweede plek in op de ranglijst. Met Zuidoost-Noord-Brabant op de derde plek is de Nederlandse top 3 compleet.

Het logistieke hart van Nederland bevindt zich duidelijk in de zuidelijke provincies. Redenen hiervoor zijn de strategische ligging van de regio’s voor internationale distributie en de uitgebreide voorzieningen voor logistieke bedrijven, meldt de eerste tweejaarlijkse ranking door JLL, een dienstverlener gespecialiseerd in logistiek vastgoed. Voor de ranking Logistieke Locaties 2015 heeft JLL in totaal veertig Nederlandse regio’s onderling vergeleken.

‘De uitstekende multimodale bereikbaarheid en de goede en moderne gebouwkwaliteit zorgen ervoor dat veel grote logistieke spelers zich in het zuiden van het land vestigen, waar ze een groot deel van de Europese klanten binnen bereik hebben’, zegt Bas Geijtenbeek, head of Industrial & Logistics bij JLL. ‘Bovendien toont de vastgoedmarkt in deze regio een gezonde ontwikkeling. De regio kent een lage leegstand, hoge opname- en sterke beleggingsvolumes.’

Aantal moderne distributiecentra sterk gestegen

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het aantal moderne distributiecentra het afgelopen jaar sterk steeg. Deze groei kwam grotendeels tot stand door het tekort aan moderne distributiecentra en de specifieker wordende wensen van de gebruiker. Dat leidt ertoe dat steeds meer bedrijven een distributiecentrum op maat laten ontwikkelen.

Huurprijzen weer op oude niveau

De opname van logistiek vastgoed is in 2014 met 15 procent toegenomen naar een totaal van ongeveer 1 miljoen vierkante meter. Bovendien zorgde onder andere het tekort aan modern logistiek vastgoed ervoor dat in veel logistieke hubs de huurprijs zich de afgelopen jaren positief ontwikkelde. In een groot deel van de logistieke hubs zijn de huurprijzen hierdoor weer op hetzelfde niveau als vóór de economische crisis.

Beleggingsvolumes op hoogste punt in vijf jaar

De logistieke vastgoedmarkt in Nederland blijft buitenlandse investeerders aantrekken. De transactievolumes waren in de afgelopen vijf jaar nog niet eerder zo hoog, namelijk 1,1 miljard euro: dat is 39 procent meer dan in 2013. Het rendement blijft nog wel onder druk staan. Het huidige niveau ligt op 6,00 procent tot 6,50 procent en is in vergelijking met eind 2014 al met 20 basispunten gedaald, meldt JLL.

Download het rapport>>