Nissan verplaatst productie van VK naar Japan

Nissan

Autofabrikant Nissan gaat het nieuwe model SUV niet in het Verenigd Koninkrijk (VK) maken, maar in Japan. Daaraan liggen ‘zakelijke redenen’ ten grondslag, maar ook de onzekerheid rondom de naderende brexit.

Kort na het referendum over de brexit in juni 2016 meldde Nissan nog dat de nieuwe X-Trail in het Britse Sunderland geproduceerd zou gaan worden. Het bericht werd opgevat als een teken van vertrouwen van de fabrikant in Groot-Brittannië, meldt de NOS.

Met de uittredingsdatum in zicht keert Nissan nu echter op zijn schreden terug. De productie van de X-Trail wordt verplaatst naar het Japanse Kyushu. Formeel vanwege het ‘optimaliseren van investeringen’.

Toekomstplannen

Topman Gianluca de Ficchy verklaart echter dat ook de brexit een rol speelt in het besluit in Japan te gaan produceren. ‘De aanhoudende onzekerheid rond de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU helpt bedrijven als het onze niet bij het maken van toekomstplannen’, aldus De Ficchy.

Nissan heeft volgens de NOS de grootste autofabriek in het Verenigd Koninkrijk. Het neemt er circa 30 procent van de jaarlijkse autoproductie voor zijn rekening. De geplande fabricage van de nieuwe Juke en Qashqai wordt vooralsnog niet verplaatst.

Bron: NOS