Nimco past 3D-technologie toe in nieuwe Portugese fabriek

Schoenenbedrijf Nimco opende half februari in Portugal, vlakbij Porto, officieel de deuren van een nieuwe fabriek. Per dag worden hier zo’n 160 paar unieke schoenen geproduceerd door 135 vakmensen. Daarmee is het één van de grootste fabrieken voor handgemaakte schoenen. De productiviteit per werknemer werd aanzienlijk verhoogd dankzij de toepassing van zowel 3D-technologie als de Lean-werkmethode.

Nimco, dat al sinds 1904 schoenen vervaardigt, is wereldwijd één van de grootste spelers op het gebied van op maat gemaakt orthopedisch schoeisel. Behalve in Nederland, Duitsland en België maakt het van oorsprong Nijmeegse bedrijf (Nimweegse Combinatie) vanuit Portugal ook schoenen voor klanten in onder andere Japan, Denemarken, Frankrijk, Canada, Zweden en Groot-Brittannië.

Nimco produceert haar schoenen sinds 1999 in Portugal. Bij de productie wordt onderscheid gemaakt in ‘personal pairs’ en orthopedische schoenen. Dankzij de jarenlange ervaring met bijzondere modellen heeft Nimco een grote collectie leesten op kunnen bouwen. Bij personal pairs worden deze als basis gebruikt, waarna de schoen helemaal modulair naar wens van de gebruiker vormgegeven en geproduceerd wordt.

3D-scantechnologieën

De individuele leesten voor de orthopedische schoenen worden onder andere met 3D-scantechnologieën op een freesmachine gemaakt. Dit kostte voorheen uren handwerk, maar kan nu – dankzij de vertaling naar digitale algoritmes en deze machine – in slechts 25 minuten tijd. Ook het snijden van alle soorten leer en andere materialen gebeurt met digitale technieken. Dit bespaart behalve tijd ook veel kostbaar materiaal.

Ondanks het gebruik van de nieuwste technologieën en machines is volgens Nimco een groot deel van de productie echter nog altijd minutieus handwerk.