Nijmeegse heftruckfabrikant produceert elektrische powerlifter

Heftruckbouwer Hyster in Nijmegen is erin geslaagd de allereerste grote elektrische vorkheftruck te produceren. De powerlifter tilt 8 tot 9 ton, meldt het AD op 12 mei 2017.

Elders in Europa produceert Hyster al geruime tijd kleine elektrische heftrucks met een liftvermogen van zo’n anderhalve ton. De grotere heftrucks waren echter voornamelijk aangewezen op diesel. Lange tijd werd gezocht naar een ‘groene aandrijving’ van deze heftrucks.

Dat Hyster daarin nu geslaagd is, betekent een wereldprimeur voor het op het industrieterrein Oostkanaalhaven in Nijmegen-West gevestigde ontwikkelcentrum van het concern. Jaarlijks worden hier zo’n 2000 heftrucks geproduceerd, en dan vooral in de zware categorie, zelfs met een hefcapaciteit van 52 ton.

Innovatiekracht

Volgens Arjen Marrink, manager van Hyster Nijmegen, heeft de locatie een enorme innovatiekracht. Er werken in totaal zo’n totaal 600 mensen, waaronder ook meer dan honderd engineers, hoogopgeleide technische specialisten die zich voortdurend bezighouden met innovatie.

Deze technici zorgen er volgens de Hyster-manager voor dat het al sinds 1953 opererende concern naast de standaard heftrucks ook speciale trucks kan maken, zoals heftrucks die zorgen voor de assemblage van windmolens of die ingezet kunnen worden in de vliegtuigindustrie.