Nieuwe wet gaat misstanden in transport tegen

De nieuwe Wet Aanpak Schijnconstructies zal de druk verlichten op de tarieven voor onderaannemers in het transport. Dat verwacht de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo), meldt het FD van 6 oktober 2014. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van FNV Bondgenoten.

Tal van transporteurs huren buitenlandse chauffeurs of zzp’ers in. De verantwoordelijkheid voor het naleven van sociale afspraken wordt met de nieuwe wet ook neergelegd bij de opdrachtgevers in de transportwereld.

Deze opdrachtgevers, vaak grote bedrijven als Shell en DSM, zijn eveneens nieuwsgierig naar de reikwijdte van de wet, zegt onderzoeker Fleur Scheele van Somo. ‘Zij zullen ervoor waken negatief in het nieuws te komen door misstanden bij hun transporteurs. Daarom hoop ik dat de nieuwe wet een einde maakt aan de druk op de tarieven in de sector.’

Momenteel stellen de opdrachtgevers geen sociale eisen aan hun transporteurs. Wehkamp bijvoorbeeld laat de pakketten bezorgen door het Duitse DHL, omdat DHL een betere reputatie heeft op sociaal gebied. Het warenhuis verzuimt echter dat van tijd tot tijd te controleren, aldus het onderzoek.