Nieuwe verpakkingslijn Wehkamp: 64 procent minder CO2-uitstoot

Wehkamp

Met ingang van het nieuwe jaar zijn de koraalrode Wehkamp-pakketten verleden tijd. De webgigant kiest voor nieuwe en vooral duurzamere verpakkingen. Alle nieuwe verpakkingen zijn gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal en bevatten minder inkt, waardoor ze aanzienlijk minder CO2 opleveren en dus veel minder impact hebben op het milieu.

Wehkamp verstuurt jaarlijks zo’n 11 miljoen bestellingen, waarvan ongeveer 70 procent in plastic zakken wordt verpakt. De nieuwe zakken zijn gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal, waarmee de bekende koraalrode kleur wordt ingewisseld voor een neutrale zak met minimale kleurpigmenten. Met de overstap naar deze nieuwe verpakkingen reduceert Wehkamp 64 procent CO2. Er wordt ook bewust gekozen voor het verzenden in zakken. Die bevatten minder lucht dan dozen, waardoor bestelbussen efficiënter beladen kunnen worden. Ook dat zorgt weer voor minder uitstoot.

Duurzame kartonnen verpakkingen

Wanneer het niet mogelijk is om producten in een plastic zak te versturen, kiest Wehkamp voor een duurzame kartonnen doos. Die is gemaakt van FSC-gecertificeerd en gerecycled karton, zodat zeker is dat de materialen een verantwoorde oorsprong hebben. Hierdoor groeien elk jaar meer nieuwe bomen aan dan er worden geoogst. Het karton is bovendien 100 procent hernieuwbaar, 100 procent recyclebaar en 100 procent afbreekbaar. Ook deze dozen krijgen een nieuw uiterlijk; van koraalrood naar basic karton. Doordat er minder inkt wordt gebruikt, hebben ook deze verpakkingen minder impact op het milieu.

Duurzamer verzenden

‘De afgelopen jaren hebben we al veel mooie stappen gezet in het verduurzamen van onze verpakkingen’, meldt Maarten Tibosch, COO van Wehkamp. ‘Zo worden kartonnen dozen al sinds 2015 op maat ingesneden en gebruiken we in nog geen 1 procent van onze pakketten opvulmateriaal. Waar mogelijk gebruikt Wehkamp helemaal geen verpakking meer, zoals bij het verzenden van stofzuigers of koelkasten. Met deze aanpassingen slagen we in onze ambitie om in 2020 alleen nog verpakkingen te gebruiken die voor 100 procent uit gerecycled materiaal bestaan of herbruikbaar zijn.’

Tibosch meldt ook dat binnenkort gestart wordt met een pilot met herbruikbare verpakkingen. In 2025 wil Wehkamp volgens hem helemaal klimaatneutraal zijn.