Nieuwe methode voor aansturing van hybride supply chains
Voor de aansturing van hybride supply chains zijn diverse wiskundige modellen beschikbaar. ‘Maar die zijn in de praktijk niet altijd makkelijk toepasbaar’, meent professor Wout Dullaert. De hoogleraar supply chain logistics aan de Vrije Universiteit van Amsterdam introduceert daarom een nieuw ontwikkelde oplossingsmethode. Eentje die zich volgens hem inmiddels in de praktijk ook bewezen heeft.
Het is een gegeven: via de Amazons en Alibaba’s van deze wereld kopen consumenten steeds vaker rechtstreeks bij de producent. Ook retailers verkopen vandaag de dag via meerdere verkoopkanalen (omnichannel); groothandels daarentegen slaan vaker de retail over om rechtstreeks te verkopen aan de consument. ‘De klassieke, lineaire supply chain lijkt langzaam te verdwijnen en maakt plaats voor een hybride systeem waarin producten de consument op verschillende manieren bereiken’, concludeert professor Wout Dullaert dan ook.
Academische literatuur te complex
Samen met zijn collega’s aan de VU deed hij grondig onderzoek naar hoe bedrijven grip kunnen houden op zulke hybride ketens. ‘Een grote uitdaging is de voorraadplanning. Je kunt de verschillende ketens en schakels binnen die ketens niet los van elkaar gaan optimaliseren, dat moet je simultaan doen. In de academische literatuur zijn hier oplossingen voor beschikbaar, maar die worden al snel te complex om in de praktijk toe te passen.’ Binnen het kader van een project van Marije Noordhoek voor de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werd daarom een oplossingsmethode ontwikkeld die praktisch is en goede resultaten oplevert.
Hybride oplossingsmethode
Tijdens de Nationale Voorraaddag op 8 juni 2017 zal Dullaert de oplossingsmethode presenteren. ‘We maken een combinatie van simulatie- en optimalisatietechnieken. Hierdoor kun je relatief eenvoudig onzekerheid en dynamiek van ketens modelleren en zonder talloze scenario’s te evalueren snel de beste instelling van je voorraadparameters uitrekenen. Een hybride oplossing dus voor een hybride probleem. De methode hebben we inmiddels getoetst bij twee grote bedrijven, een supermarktketen en een grote ziekenhuisapotheker, en daar heeft het al tot aanzienlijke verbeteringen geleid’, aldus Dullaert.