Nieuwe fabriek zet plastic om in brandstof

plastic

In de haven van Amsterdam is op 15 juni de eerste paal geslagen voor een fabriek van Bin2Barrel. De fabriek gaat niet te recyclen plastic verwerken tot diesel voor de scheepvaart. Normaalgesproken zou dit plastic verbrand worden of op een vuilstort terechtkomen; nu wordt er scheepsbrandstof van gemaakt.

Het streven van Bin2Barrel is om jaarlijks uit 35.000 ton plastic ruim 30 miljoen liter brandstof te produceren. Elke kilo plastic is daarmee goed voor bijna een liter brandstof. Bin2Barrel benadrukt dat het gaat om plastics die niet meer te recyclen zijn en anders zouden worden verbrand in afvalverbrandingsovens. Behalve de scheepsbrandstof produceert de fabriek trouwens ook een grondstof om nieuwe plastics mee te maken.

‘Bijna alles wat uit je ijskast komt, zoals plastic om een komkommer of het pakje waarin plakjes kaas zitten, is niet te recyclen en gaan wij gebruiken in de fabriek’, meldt mede-oprichter van Bin2Barrel Floris Geeris in het Noordhollands Dagblad. Behalve Geeris stond ook Paul Harkema aan de basis van het bedrijf. Harkema’s familie was al werkzaam in de afvalverwerking en hij wilde kijken of een duurzamer proces mogelijk was. Geeris wilde hem hier graag bij helpen.

Meerdere fabrieken

‘We kregen het idee om iets te doen met afval dat anders niet gebruikt wordt. We wilden ons daar graag voor inzetten, om zo iets goeds te doen voor de wereld’, aldus Geeris. ‘Daarnaast is China gestopt met de verwerking van ons plastic, dus wat dat betreft komt deze oplossing goed uit. En het is ook eerlijker, want het is óns afval.’ De fabriek kan naar verwachting eind dit jaar in gebruik genomen worden. Op termijn zouden er meerdere fabrieken moeten komen, ook in België en Duitsland.

Bron: Noordhollands Dagblad