Nieuwe fabriek print 3D-producten van metaal

Eind oktober opent er in Eindhoven een fabriek die met 3D-printing metalen producten gaan maken. Dat is uniek, want tot dusver werd er alleen driedimensionaal geprint met kunststof. Dat meldt het FD op 26 september 2013.

De fabriek wordt mogelijk gemaakt door een groep Nederlandse hightech bedrijven die de ontwikkelingskosten met elkaar delen. Het laten printen van onderdelen, in plaats van gieten of frezen, zou deze bedrijven die grote machines bouwen grote voordelen opleveren. Het biedt namelijk veel vrijheid.

‘Sommige dingen kunnen met de reguliere technologie niet, zoals om een hoek boren’, zegt Daan Kersten van  initiatiefnemer Additive Industries. ‘Met 3D-printen ben je helemaal vrij. Je kunt bijvoorbeeld natuurlijke vormen nabootsen en tunnels in het materiaal meeprinten die voor koeling dienen.’ Daarnaast kunnen veranderingen heel snel worden aangebracht.

Het is niet de bedoeling om consumentenproducten te gaan produceren of grote hoeveelheden. Ook betekent de introductie van de nieuwe techniek niet dat de machinebankwerker verdwijnt.