Nieuwe 3PL-Metrokaart: E-fulfilment is de logistieke groeimarkt

De logistieke afhandeling van e-commerce is de groeimarkt voor dienstverleners. Uit wereldwijd onderzoek van de Amerikaanse logistiek dienstverlener Saddle Creek blijkt dat 43 procent van de bedrijven die online verkopen het fulfilment uitbesteden aan logistiek dienstverleners. Van deze groep zegt 65 procent dat het volume substantieel zal groeien in de komende een tot twee jaar. Supply Chain Magazine heeft vanwege de opkomst van e-fulfilment een specifieke metrolijn met specialisten op de derde editie van de 3PL-metrolijn toegevoegd.

De markt van logistieke dienstverlening lijkt zich op te maken op een herpositionering van de spelers. Ondanks de recente overname van TNT Express door UPS blijft een golf van overnames in Nederland voorlopig nog uit. In vergelijking met 2011 zijn er dit jaar in Nederland minder groter overnames. Volgens KPMG lijkt het er echter op dat de gefragmenteerde logistieke sector in Europa zal uitgroeien tot het centrum van fusies en overnames. In mei dit jaar heeft logistiek dienstverlener Ceva Logistics aangegeven naar de beurs in New York te willen om extra kapitaal aan te trekken na een stevig oplopend verlies in 2011.

In Nederland lijkt de logistieke sector er financieel niet florissant voor te staan met 48 procent meer faillissementen dan een jaar geleden. Een groot deel van deze faillissementen is het directe gevolg van late betalingen door afnemers, aldus specialist op gebied van creditmanagement Graydon. Geld dat vastzit in achterstallige facturen kan niet worden gebruikt om investeringen te doen voor groei of om inkomende facturen te betalen, met soms noodgedwongen faillissement tot gevolg.

Om te ontkomen aan een neerwaartse spiraal moeten logistiek dienstverleners zich duidelijk specialiseren. Uit de inventarisatie van Supply Chain Magazine onder logistiek dienstverleners voor de 3PL-metrokaart komt een duidelijke specialisatie nog bij weinig partijen naar voren. Een uitzondering hierin is de logistiek voor de chemische industrie, met specialisten als TWO, De Rijke en Van den Anker. Een sterke speler op gebied e-fulfilment, in de ogen van de door Supply Chain Magazine ondervraagde logistiek dienstverleners, is Rhenus Logistics. Een andere opkomende speler in dit veld is JCL Logistics dat in Oostenrijk voor Inther Sport en Vögele het complete e-fulfilment verzorgt.

> Download gratis de 3PL-metrokaart (PDF)