Nieuw tijdperk voor samenwerking mens en machine

Hij was één van de grootste bezienswaardigheden van de vorige week gehouden Hannover Messe: robot Yumi. De ‘humanoïde’ robot van het Zwitserse industrieconcern ABB moet een nieuw tijdperk inluiden in de samenwerking tussen mens en machine, bericht het FD van 15 april 2015.

De inzet van robots in de productie is inmiddels gemeengoed geworden. Vorig jaar werden er wereldwijd 179.000 industrierobots verkocht. Dat waren over het algemeen grote, sterke en niet al te slimme exemplaren. Op de werkvloer doen ze doorgaans afgeschermd hun werk, want erg goed in het contact met mensen zijn ze niet.

Yumi is volgens ABB, één van de grondleggers van de mondiale industriële robotica, anders. Hij ziet er niet direct spectaculair uit, met twee armen en een tablet om hem te bedienen. Lopen kan hij niet, praten evenmin en van zijn kracht moet hij het ook niet hebben: slechts een halve kilo per hand kan hij tillen.

Fijngevoelig type

Wat maakt Yumi dan toch zo bijzonder? De robot is volgens Ulrich Spiessenhof, bestuursvoorzitter van het Zwitserse industrieconcern, een fijngevoelig type dat tot precisiearbeid in staat is, flexibel ook en veilig in de omgang met mensen.

Het is precies het type waarnaar Mike Verjans, technisch directeur van Deonet uit Eindhoven, op zoek is. Verjans meldt in het FD naar Hannover te zijn gekomen op zoek naar ‘humanoïde’ robots die een deel van het werk van de circa zeventig werknemers op de assemblageafdeling kunnen overnemen. ‘Om te beginnen wil ik er één kopen, en als dat bevalt meer.’

Kostenplaatje van 40.000 euro

Deonet produceert onder andere bedrukte usb-sticks en relatiegeschenken. ‘Voor ons zou zo’n robot een uitkomst zijn. Hij kan zo het werk overnemen van ongeveer drie mensen, werkt dag en nacht en doet dat met grote precisie.’ Verjans overweegt daarom serieus Yumi aan te schaffen. Kostenplaatje: 40.000 euro.